23948sdkhjf

Konkrete redskaber til ’grøn’ renovering

Med et stort idékatalog og specialudviklede IT-værktøjer vil Ingeniørhøjskolen i Århus og Arkitektskolen Aarhus nu inspirere til energirenovering af de danske etageejendomme.
Kataloget og IT-værktøjerne er udviklet i samarbejde med ingeniørfirmaerne Esbensen samt Ellehauge & Kildemoes.

Målet er at forsyne ejerne af ældre etageejendomme med nye idéer til ’grønne’ renoveringsprojeker:

- Især i ældre danske etageejendomme er der et enormt potentiale for at spare energi, fordi varmen ofte populært sagt forsvinder op i den blå luft. Vi vil give kommuner og boligforeninger inspiration til, hvordan de kan renovere bygningerne med eksempelvis bedre isolering og optimering af installationerne, siger lektor Jørgen Lange fra Ingeniørhøjskolen i Århus.

Det 80 sider tykke idékatalog indeholder blandt andet beskrivelser af en lang række energirenoveringer af eksisterende bygninger, mens de specialudviklede IT-værktøjer kan beregne potentialet for energirenoveringer i konkrete ejendomme.

Inspiration fra Tyskland
Projektet er udarbejdet med afsæt i analyser af etageejendomme i blandt andet udlandet samt vurderinger fra en række internationale eksperter.

- Danmark kan med fordel lade sig inspirere fra udlandet, når det handler om energirenovering. Især i Tyskland er man langt fremme med renovering af etagebyggeri. Mange steder har man formået at nedbringe energiforbruget med en faktor 10 i bygninger ved blandt andet at øge isoleringen af lofter og facader. Det kan vi lære en masse i Danmark, siger Elsebeth Terkelsen fra Arkitektskolen.

Barrierer skal overvindes
Jørgen Lange fra Ingeniørhøjskolen erkender dog, at der barrierer for at igangsætte større energirenoveringsprojekter i etageejendommene i de danske storbyer.

- Blandt andet betyder den gældende lovgivning på området, at der primært er fokus på energibesparelser i forbindelse med opførelse af nye bygninger snarere end renovering af eksisterende bygninger. Samtidig er den fjernvarme, som mange etageejendomme har, både billig og miljørigtig, fordi den er produceret af spildvarme og biobrændsel, siger han.

Som led i projektet har Jørgen Lange og Elsebeth Terkelsen undervist bygherrer og studerende i energivenlig renovering med hjælp fra den østrigske professor Walter Unterrainer, der også leder en international workshop på Arkitektskolen Aarhus den 25-26. februar 2010.

Projektet er støttet med 400.000 kroner fra Indenrigs- og Socialministeriet.

Læs mere på www.rum1.aarch.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125