23948sdkhjf

Byggebranchens omsætning sat 4 år tilbage

En ny konjunkturanalyse fra DI sætter tal på udviklingen i den periode, der er gået, siden finanskrisen for alvor satte ind sidst i 2008.
På baggrund af en ny konjunkturanalyse konkluderer Dansk Industri (DI), at udviklingen gennem det seneste års tid rent omsætningsmæssigt har sat den danske industri fire år tilbage.

Der er dog stor forskel på, hvor slemt de respektive brancher er ramt, og tallene viser således alt lige fra stort set uberørte erhverv til brancher, der har mistet op mod 40 % af omsætningen.

- Man skal helt tilbage til sommeren 2005 for at finde lige så lave salgstal som nu. Det vil tage lang tid at nå op på samme salg som i første halvdel af 2008, konkluderer DI, som dog også noterer sig, at omsætningen så småt er begyndt at stabilisere sig.

Byggeriet kæmper fortsat med overkapacitet
Bygge- og anlægsbranchen hører ikke overraskende til i den tunge ende af skalaen. Branchen toppede i månederne omkring årsskiftet 2007/08 med en omsætningsværdi på omkring indeks 160*, men ved udgangen af november 2009 var det tal dykket til omkring 110. Vi skal helt tilbage til første halvdel 2005 for at finde tilsvarende lave tal.

DI fremhæver, at bygge- og anlægssektoren formentlig også er den branche, der har de mest dystre vækstudsigter i de kommende år. Det skyldes, at boblen på ejendomsmarkedet, og det efterfølgende byggeboom, har resulteret i ”en ikke ubetydelig overkapacitet”.

Udviklingen har også ramt hårdt hos materialeproducenterne og de rådgivende virksomheder. Således er omsætningen i betonindustrien og hos teglværkerne tilsammen faldet med 36 %, mens arkitekter og rådgivende ingeniører samlet har tabt lidt mere end 21 %.

Generelt stigende optimisme
Trods de dystre tal begynder flere og flere at se lys forude.

Lidt over 40 % af virksomhederne tror, at omsætningen vil stige i 2010, men samtidig er der fortsat cirka 20 %, som forventer yderligere fald i 2010.

* Indeks 100 for tallene i undersøgelsen er den gennemsnitlige værdi pr. måned i 2001. Analysen omfatter produktions- og salgstallene til og med november 2009.

Find hele DI's analyse her (åbner som pdf)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.644