23948sdkhjf

45 meter høj industri-skorsten skal renoveres

Anton Rosens bevaringsværdige skorsten fra 1903 er et helt særligt vartegn for den gamle papirfabrik i Silkeborg.
Silkeborg Papirfabrik lukkede i 2000, men den gamle fabrik lever videre og danner i dag ramme om en del af undervisningen på højskolen Performers House.

Med støtte fra Realdania får Performers House nu mulighed for at renovere den historiske, 45 meter høje industriskorsten, som i dag er en integreret del af højskolens nybyggede vinterstue i det tidligere kedelhus.

Med det forestående renoveringsprojekt kan der igen komme røg op af skorstenen. Performance House har nemlig planer om at indrette pejs i bunden af det enorme murstensbyggeri.

Skolen vil nu i et samarbejde med Silkeborg Museum forsøge at bevare fabriksskorstenen som et lokalt og kulturhistorisk minde om Silkeborgs fortid.

Orienteringspunkt og kulturarv
I dag står den urenoverede skorsten smukt integreret i Kedelhusets nybyggede vinterstue. Målet er at færdiggøre ombygningen, så den arkitektoniske integrering suppleres med en indvendig funktionsmæssig anvendelse.

Færdigrenoveret vil den således stå ombygget som pejs og varmekilde til vinterstuen.

- Skorstenen fra Silkeborg Papirfabrik står som et endda meget vigtigt landmark, både som orienteringspunkt i byen og som en særdeles vigtigt del af byens kulturarv med stor fortælleværdi. Det er generelt vanskeligt at sikre disse store fabriksskorstene, idet de oftest ikke anvendes og er meget dyre at vedligeholde. Med dette projekt kan skorstenen styrke den funktionelle udnyttelse af den gamle dampkedelbygning, siger projektleder Marianne Kofoed, Realdania.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125