Herning-boliger viser vej til fremtiden
H2College, der rummer 66 ungdomsboliger, skal teste et helt nyt CO2-neutralt energisystem baseret på 100 % vindmøllestrøm med brint som energilager.
Sammen med Energi Midt og et konsortium af midtjyske virksomheder har de installeret 16 små kraftvarmeanlæg, der forsyner de 66 boliger med el, varme og varmt vand - udelukkende baseret på vindkraft.
H2College er bygget som passivhus og har i forvejen et meget lavt energiforbrug. God isolering og genanvendelse af luft gør, at energiforbruget til opvarmning er reduceret med 80 % i forhold til andet nybyggeri.
- Vi har haft store udfordringer undervejs for at skabe fremtidens praktiske løsning på en CO2-fri energiforsyning. Vi står nu til slut med et endnu bedre demonstrationsprojekt, som ikke blot viser løsningerne på fremtidens energisystem til husholdninger, men også energiselskabernes vigtige rolle med nye tilbud inden for drift og afregning i forbindelse med vedvarende energi og brint som energilager for vindmøllestrøm, siger Frans Bjørn-Thygesen, der er direktør for HIRC.
Lagring af energi skal aflaste elnettet
I de kommende år står vi over for den udfordring, at en stigende del af energiforsyningen skal baseres på vedvarende energikilder. Samtidig skal vi bruge mindre af de fossile brændstoffer i energiforsyningen.
Som konsekvens bliver det nødvendigt at lagre en del af vindkraften for at gemme energi fra perioder, hvor vindmøllerne snurrer, til perioder, hvor forsyningen er mere sparsom. Det er motivationen bag hele brintprojektet i H2College, forklarer Frans Bjørn-Thygesen og påpeger, at der er meget at hente ved at koble brintteknologi og den vedvarende energi.
Vindkraften, der skal lagres, bruges nemlig til produktion af brint. Brinten gemmes i en lagertank og anvendes på et senere tidspunkt som brændstof i en brændselscelle. Brændselscellen producerer el og varme til beboerne og aflaster dermed elnettet.
Men det kan i princippet være en hvilken som helst form for vedvarende energi, der kan lagres.
- Udvikling og markedsmodning af nye energiteknologier er særdeles ressource og tidskrævende. 10 til 20 år er ikke ualmindeligt. Det er derfor slet ikke for tidligt at udvikle og demonstrere lagring af vindeenergi, sådan som det nu sker i H2College projektet i Herning, forklarer Lars Yde, der er teknisk chef hos HIRC.