23948sdkhjf

Store visioner for bygningskulturen

Med en bevilling på 27 mio. kroner går Realdania nu ind i kampen for at sikre landets cirka 300.000 bevaringsværdige bygninger.
Som led i finansloven for 2010 vedtog Folketinget en historisk styrkelse af Danmarks cirka 9.000 fredede bygninger.

Siden har Kulturarvsstyrelsen og Realdania haft travlt med at forberede et initiativ, der også omfatter de cirka 300.000 bevaringsværdige bygninger, som findes i landet. Initiativet hedder "Bygningskultur 2015" og er det største og mest omfattende inden for området siden vedtagelsen af bygningsfredningsloven i 1918.

- For Realdania har det været oplagt at supplere Folketingets stort anlagte initiativ målrettet de fredede bygninger, således at også de bevaringsværdige bygninger kan komme med i, hvad jeg vil kalde, 'århundredets satsning på kvalificering af arbejdet med den danske bygningsarv', siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania

Det samlede budget lyder på 78,5 mio. kroner, hvoraf Realdania stiller med de 27 mio. I initiativet deltager også Kommunernes Landsforening (KL), der bl.a. bidrager med formidling i forhold til kommunernes bevaringsindsats. Også interesseorganisationen Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur er med for at sikre god lokal forankring af initiativet i hele landet.

To indsatser
Visionen er, at "Bygningskultur 2015" skal understøtte og kvalificere ejernes, kommunernes, myndighedernes og eksperternes arbejde med hele den danske bygningsarv, til glæde for alle i det danske samfund.

"Bygningskultur 2015" består overordnet af to indsatser; nemlig en indsats målrettet fredede bygninger og en indsats omfattende bevaringsværdige bygninger og helheder i by og på land.

Indsatsen målrettet fredede bygninger varetages af Kulturarvsstyrelsen, der som myndighed skal foretage en systematisk gennemgang af alle fredede bygninger med henblik på at beskrive og fastlægge bygningernes bærende fredningsværdier.

Indsatsen for de bevaringsværdige bygninger varetages af Realdania, Kulturarvsstyrelsen og KL med Dansk Bygningsarv som sekretariat. Fokus for dette indsatsområde er ejerne af bevaringsværdige bygninger og landets kommuner, der administrerer de bevaringsværdige bygninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156