23948sdkhjf

Nye byggeprojekter med eksportpotentiale

Et samarbejde mellem Danmark og Kina skal blandt andet gøre dansk energiteknologi til byggebranchen endnu bedre. Det Strategiske Forskningsråd støtter med 15 mio. kroner.
En forventning om, at et nyt tæt samarbejde mellem danske og kinesiske forskere kan bane vej for øget eksport, får nu Det Strategiske Forskningsråd til at stille millionstøtte til rådighed.

I alt tre projekter modtager samlet 15 mio. kroner. Hensigten er at gøre dansk energiteknologi til byggebranchen og vindmølleindustrien endnu bedre og mere anvendelig under skiftende klimatiske forhold.

Prisbillige løsninger
To af projekterne er målrettet byggebranchen og omhandler henholdsvis integration af energisystemer i bærende betonelementer og forskning i højeffektive solfangersystemer.

Førstnævnte få professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet i spidsen, og målet er at udvikle billig teknologi til at minimere energiforbruget ved afkøling og opvarmning i kinesiske boliger.

- I Danmark har vi tradition for at lave byggerier med lavt energiforbrug. Noget af den viden og erfaring kan vi overføre til kinesiske forhold og måske også til det kinesiske marked, siger Per Heiselberg, der ser store perspektiver i projektet:

- Hvis vi sammen med kineserne kan nå frem til prisbillige løsninger, vil det naturligvis også være interessant herhjemme og i resten af verden, vurderer han.

Forsøgshuse i både Danmark og Kina
Det andet projekt skal ledes af lektor Simon Furbo fra DTU, der sammen med Beijing Solar Energy Research Institute skal forske i højeffektive solfangersystemer til rumopvarmning og varmtvandsforsyning i enfamiliehuse.

Testsystemer bliver indbygget i huse i både Danmark og Kina, hvorefter løbende målinger skal dokumentere ydelsen og energibesparelserne.

Bevillingerne til de tre projekter er første led i en satsning, som over en 3-årig periode sammenlagt vil kanalisere 100 mio. kroner ind i fælles dansk-kinesiske forskningsaktiviteter om bæredygtig energi og miljø.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094