23948sdkhjf

Danske og udenlandske arkitekter konkurrerer om Papirøen

Fem arkitektteams er udvalgt til at levere bud på, hvordan Papirøens nye vandkulturhus skal se ud. I spidsen står henholdsvis tre danske og to udenlandske aktører

De prækvalificerede

- BIG med underleverandører Cobe, Hundsbæk & Henriksen, SLA Landsarkitekter, Dansk Energi Management & Esbensen, Teknologisk Institut, Gade & Mortensen og kunstnergruppen A KASSEN
- 3xN med underleverandører Tredje Natur, Rambøll, Wallner Weiss og Casper Peter Risby Mortensen.
- Kengo Kuma and Assocciates (Japan) med underleverandører Cornelius Vöge og Søren Jensen
- Aart med underleverandører Cubo Arkitekter, GBH Landskabsarkitekter, EKJ Rådgivende Ingeniører, kunstgruppen AVPD og Mikkel Knowles Gjelstrup
- ALA (Finland) med underleverandører Masu Planning, Petteri Nisunen Architects, Studio Octopi og Bluet Oy Ltd.

Københavns Kommune har offentliggjort navnene på de fem team, der skal konkurrere om at slå stregerne til et vandkulturhus, en promenade og et havnebad på Christiansholm i København, der i daglig tale går under navnet Papirøen.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad beskrev for en lille måneds tid siden ønskede i alt 24 teams at blive prækvalificeret i den internationale projektkonkurrence, og dengang kunne Anette Dyring Naalund fra Byggeri København oplyse, at der i bunken af anmodninger var en god blanding af internationale og danske tegnestuer, som var gået sammen.

Og blandt de prækvalificerede er der da også både danske og udenlandske navne med. I tre tilfælde står danske arkitektnavne først i de offentliggjorte team, som alle er udvalgt på baggrund af erfaringer med lignende byggeprojekter.

Bjarne Ingels Group (BIG), 3xN og Aart er således i konkurrence med japanske Kengo Kuma and Assocciates og finske Ala.

- Jeg glæder mig meget til at se de fem holds forslag til vandkulturhuset. Papirøen er i dag et tilløbsstykke for både københavnere og byens gæster med et fantastisk byliv og er medvirkende til at gøre København til en af verdens bedste byer at leve i, siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Skal stå klar i 2021
Her fremgår det desuden, at de fem udvalgte team har tilbudsfrist den 2. juni 2017, og at det vindende team ventes offentliggjort i begyndelsen af december ovenpå en række bedømmelses- og forhandlingsrunder.

Den samlede udvikling af Papirøen forventes påbegyndt i starten af 2018 og ventes færdig i slutningen af 2021.

Fakta om projektet

  • Udviklingen af Papirøen sker som led i Københavns Kommunes overordnede vision for Københavns Havn fra 2013, som blandt andet skal få flere aktiviteter i havnen, bedre adgang til vandet og bedre ruter og forbindelser på tværs af havnen.

  • Udviklingsselskabet By & Havn er i dag grundejer, og virksomheden CØ P/S skal stå bag den fremtidige udvikling af Papirøen.
    Finansieringen for det kommende vandkulturhus er endnu ikke fastlagt.

  • Københavns Kommune skal forhandle om finansieringen i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2018. Realiseringen af vandkulturhuset forudsætter fondsfinansiering, og derfor vil Københavns Kommune fremadrettet ansøge eksterne fonde om støtte.

  • Nordea-fonden har støttet den internationale projektkonkurrence med 2,1 mio. kroner, og med i styregruppen, der har udvalgt de fem prækvalificerede, sidder netop repræsentanter fra Nordea-fonden foruden fagfolk fra Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen samt rådgivere fra Cowi.

  • Bedømmelseskomitéen i forhold til de prækvalificeredes tilbud består af overborgmester Frank Jensen (S), kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enhl.), og Mogens Hugo, bestyrelsesformand i Nordea-fonden samt to fagdommere.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109