Udviklingsselskab går efter de svære opgaver
Realdania Arealudvikling vil i tæt samarbejde med kommunerne bidrage til at give store byområder et tiltrængt løft. Parolen er kvalitet frem for afkast.
Fælles for de to enorme projekter er, at Realdania Arealudvikling figurerer blandt navnene af projektpartnere. Det er et selskab, som for godt to år siden blev oprettet af Realdania for at medvirke til at fremme kvaliteten i konkrete byudviklingsprojekter:
- Realdania Arealudvikling blev skabt i kraft af en efterspørgsel, som moderselskabet var interesseret i at honorere, siger direktør Mette Lis Andersen til dagbladet Børsen .
Realdania Arealudvikling vil primært gøre sig gældende i de tidlige projektfaser, hvor de overordnede rammer udstikkes. Det sker i tæt samarbejde med de relevante kommuner, og selskabets primære rolle er her at gå ind som partner i projekter, hvor kommunerne normalt har vanskeligt ved selv at løfte opgaven.
Det er præcis, hvad der er tilfældet med projekterne i Køge og Fredericia, hvor arealer på henholdsvis 24 og 20 hektar skal omdannes fra slidte og industritunge områder til moderne bydele.
Ingen konkurrent til developerne
Umiddelbart kunne det være nærliggende at frygte en konkurrenceforvridning i forhold til de store udviklingsselskaber, men det afviser Mette Lis Andersen:
- Vi tager for det første ikke de små og mellemstore udviklingsopgaver. Derimod påtager vi os svære opgaver, der er vanskelige at løfte for de almindelige projektudviklere. Vi er mere et supplement til de andre og er med til at minimere risiko for de øvrige aktører, da vi tager en del af udviklingsrisikoen, fastslår hun.
Tværtimod forventer Realdania Arealudvikling, at projektudviklerne vil være blandt kunderne, når de indledende manøvrer i et projekt er taget. Således er det ikke Realdania Arealudvikling, der skal styre projekterne i mål. Planen er nemlig at sælge udviklingsområderne som byggeretter, ligesom det fx har været tilfældet i udviklingen af Ørestad i København.
Foto: Realdania Arealudvikling
Kilde: Børsen