23948sdkhjf

Organisationer vil forbedre hospitalernes akustik

De foretående sygehusbyggerier skaber en enestående mulighed for at erstatte stressende støjforhold med sundere lydmiljøer.
Tirsdag mødtes læger, lydteknikere, forskere og virksomheder på Aalborg Universitet til temadag om lydmiljøer i hospitalssektoren.

Konklusionen blandt de fremmødte var, at de forestående milliardinvesteringer i hospitalssektoren er en fantastisk mulighed for at sætte akustikken på dagsordenen:

- Vi stresser vores patienter med lyde, og det starter allerede i ambulancen. Hvert år er der her i landet 150.000 udrykninger med sirene, og inde i ambulancen bliver patienten samtidig udsat for en masse angstfremkaldende støj fra teknisk udstyr, smækkende bildøre og motorlarm. Det er ikke lige dét, en akut hjertepatient har brug for, og vi burde vide bedre, siger overlæge Per Thorgaard.

Han håber, at alle gode kræfter vil samarbejde om at finde frem til bedre løsninger. Konkret har samarbejde med Aalborg Universitet resulteret i en gennemgribende analyse af støjgenerne og deres indvirkning på patienterne. Næste skridt bliver i et samarbejde med amerikanske forskere at udvikle et bedre lyd- og musikmiljø til de akutte situationer.

- Jeg tror ikke, at akutpatienter skal have harpeklang og vindens susen i ørerne, for det trænger ikke igennem. Men vi skal finde ud af, hvad det så kan være, fastslår Per Thorgaard.

Forskellige interesser
Professor Dorte Hammershøi, leder Aalborg Universitets Sektion for Akustik, påpeger det praktiske problem i de vidt forskellige behov, som sygehusenes brugere har.

Dét, der for patienten og de pårørende kan opleves som skræmmende støj i en i forvejen traumatisk situation, kan for personalet være en helt nødvendig alarm fra det tekniske udstyr, som gør dem i stand til at passe deres arbejde:

- Så de forskellige verdener på hospitalet deles om den samme lyd, og det er en udfordring. Patienterne er naturligvis i centrum, men plejepersonalet skal også kunne betjene deres udstyr og kommunikere med hinanden. I fremtiden kunne man ønske sig, at behovene kunne adskilles, så patienten ikke er tvunget til at ligge i centrum af stormens øje, når alarmerne lyder, pointerer.

Rådgiver: Tænk det ind fra starten
Civilingeniør Peter Henningsen fra Grontmij Carl Bros akustik-afdeling opfordrer de ansvarlige for de kommende store sygehusbyggerier til at tænke lydmiljøet og akustikken ind fra begyndelsen:

- Mit drømmeprojekt vil være et kommende stort nordjysk sygehusbyggeri, hvor blot nogle få promille af byggesummen bliver sat af til at sikre den bedst mulige lyd, og hvor akustikere bliver taget med på råd endnu inden bygherrerne lægger sig fast på placering og udformning. Som det er i dag, bliver vi desværre ofte først inddraget sent i processen, når det hele er sat i gang, forklarer han.

Bag arrangementet stod de to forskernetværk AkuNet og Ausira International. AkuNets formål er at fremme viden- og teknologiudveksling mellem Aalborg Universitets Sektion for Akustik og eksterne virksomheder, mens Ausira på internationalt plan beskæftiger sig med brug af musik og musikmiljøer til sundhedsfremme hos patienter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.183