23948sdkhjf

Billig byudvikling skaber resultater

Via konceptet ”Kvarterløft” er det lykkedes at føre fem nedslidte byområder i Danmark ind i en positiv udvikling.
Fem nedslidte byområder i Danmark har gennem støtte fra stat og kommune opnået væsentlige forbedringer på både det sociale og fysiske område.

Det er sket gennem de såkaldte ”Kvarterløft”, hvor man har sat ind med en lang række foranstaltninger for at få de enkelte byområder ind i en positiv udvikling. Og så har indsatsen oven i købet været relativt billig sammenlignet med tidligere tiders byfornyelse.

Ovenstående er konklusionen i en ny rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet. Her har en forskergruppe i samarbejde med konsulenter fra Niras gennemført en evaluering af de sidste seks års kvarterløft for at se, hvilke resultater indsatserne har givet.

Der er i alt gennemført 233 projekter, herunder forbedring af boliger, trafiksanering, forbedring af byrum og grønne områder samt etablering af nye beboerhuse:

- Kvarterløft er en relativt ny og billig form for byfornyelse, hvor også sociale indsatser spiller en stor rolle. Tidligere byfornyelser var forholdsvis dyre og havde kun sigte på de fysiske forbedringer, forklarer seniorforsker Hans Skifter Andersen (SBi), der har deltaget i evalueringen.

En anden forskel fra de tidligere byfornyelser er, at kvarterløftene indeholder et erhvervselement, som blandt andet har udmøntet sig i erhvervstjenester, der kan rådgive og støtte iværksættervirksomhed og søge at få erhverv ind i tomme forretningslokaler.

Fakta om projektet
De fem kvarterløft har fundet sted i tre ældre bykvarterer; Nørrebro Park og Nordvestkvarteret på Ydre Nørrebro i København og Vestbyen i Horsens samt i de to nyere forstadsområder; Brøndby Strand i Brøndby Kommune og Vollsmose i Odense.

I alt er der investeret cirka 900 mio. kroner fra Staten, kommunerne og forskellige fonde samt et ukendt beløb fra private investorer. Derudover har Landsbyggefonden bidraget i nogle af områderne.

Udgifterne har i gennemsnit været på 10-20.000 kroner pr. beboer. I Vestbyen i Horsens dog noget mere, da kvarterløftet her var led i en generel opgradering af Horsens by. Ca. 80 % er gået til fysiske forbedringer.

Kvarterløftindsatsen i de fem områder er anden runde af kvarterløft, hvor første runde bestod af syv andre byområder, der fik støtte i perioden1997-2002.


Læs mere på www.sbi.dk
Læs mere om: SBi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096