Unikt sundhedshus klar i Horsens
Horsens Sundhedshus, der er det største af sin art herhjemme, er efter mere end fire år nu klar til indvielse.
- Det er skønt, at vi er så tæt på målet. Det har været en lang proces, men resultatet er vi stolte af, og det er helt sikkert et hus, som borgerne får stor glæde af, siger Orla Kjeld Bothe.
Nybyggeriet indeholder 8.500 m2 sundhedshus med blandt andet læger, apotek, fysioterapi, akupunktur, massage, jordemødre og kiropraktorer. Endvidere indeholder centret 8.400 m2 butikker og erhverv, 11.900 m2 parkeringshus i tre etager samt 350 m2 kælder.
Byggeriet er opført af Ejendomsselskabet Horsens Centret ApS med Ginnerup Arkitekter og ingeniørfirmaet Hundsbæk & Henriksen som markante samarbejdspartnere. Første spadestik blev taget i foråret 2008 og sidste indflytning sker, når Elgiganten i løbet af efteråret åbner sin første Megastore-butik i Horsens.
Stueetagen indeholder butikker, pengeinstitutter og fastfood, mens sundhedshuset optager byggeriets første, anden og tredje sal. En markering i facaden mellem stueetage og 1. sal signalerer overgangen fra stueetagens erhvervslejemål til sundhedshuset i de øverste 3 etager:
- Bygningens arkitektur og materialevalg er også tænkt som bindeled mellem de store butiksvolumener mod syd med store og ubrudte glasfacader og midtbyens ældre bygningsmasse med opbrudte facadestrukturer med mindre vinduer og mørkere kulbrændte teglfacader. Horsens Centret har områdets store bygningsskala, og midtbyens facadevariation og materialeholdning, forklarer Finn Jensen fra Ginnerup Arkitekter.
Energibesparende grundvandssystem
Huset rummer flere miljøvenlige foranstaltninger. Blandt andet bliver byggeriet et af de første i Danmark til at anvende de såkaldte ATES-anlæg; et specielt køle- og opvarmningssystem, som er baseret på grundvand hentet ca. 50 meter under jorden.
Om sommeren køler grundvandet vandet i bygningens kølesystem ned til cirka 10 grader. Grundvandet ledes herefter tilbage med en temperatur på cirka 18 grader, og dette ’varme’ vand afleverer sin energi i et sandlag cirka 50 meter under jorden.
Om vinteren ’vendes systemet om’, og det varme vand ledes via en krydsveksler over i bygningens varmeanlæg. For at hæve temperaturen fra de cirka 18 grader, bruges varmepumper, som hæver temperaturen til cirka 50 grader. På den måde anvendes ca. 80 % af den energi, som bruges til køling om sommeren:
- Det afkølede vand ledes tilbage i den "kolde" boring, og når det igen bliver sommer, vendes systemet igen, og historien gentager sig. Ved at anvende denne vekselvirkning sommer og vinter, holdes grundvandssystemet i balance, og vi sparer energi, forklarer Per Christiansen fra Hundsbæk & Henriksen A/S.
I forhold til et traditionelt køle- og opvarmningssystem sparer Horsens Centret energi svarende til ca. 350 enfamiliehuses strømforbrug pr. år.