23948sdkhjf

Et konkret indspark til klimadebatten

En gammel københavnsk industribygning danner i disse dage rammen om en inspirerende udstilling, hvor dygtige designere giver spændende bud på fremtidens bæredygtige designløsninger.
Til november er København vært for klimakonferencen, COP15, og som optakt til denne bød Dansk Design Center (DDC) i sidste uge inden for til udstillingen ”Copenhagen Showhow”.

Fra fredag den 28. august og ti dage frem har DDC forvandlet en støvet lagerbygning på Christianshavn til en udstillingshal spækket med inspirerende bud på fremtidens bæredygtige design. Målet er at trække den ofte lidt uvedkommende klimadebat ned på et niveau, hvor det er interessant for almindelige mennesker at være med:

- Den offentlige klimadebat er ofte meget abstrakt. Vores ambition har været at give jer en konkret og inspirerende oplevelse, sagde projektansvarlig Mette Davidsen Nielsen under åbningen fredag morgen, hvor DDC bød de indbudte gæster på brød og morgenkaffe.

Det CO2-neutrale byggeri
Byggesektoren vurderes fra flere sider som et væsentligt indsatsområde i klimakampen, og en stor del af udstillingen havde således fokus på design i relation til netop byggeriet.

Blandt andet bød Showhow på en detaljeret 1:500-model af BIG-projektet Zera Ziro Island, der skal opføres på en ø ud for Aserbajdsjan. Det interessante ved netop dette projekt er, at det omkring 1 mio. etagemeter store byggeri skal være del af et selvkørende økosystem, og øen bliver således CO2-neutral.

Bæredygtighed og energibesparelser var også i centrum hos Velux, som havde modeller af det CO2-neutrale kontorhus, ”Green Lighthouse”, samt visionen ”Home 2020” med på udstillingen. Sidstnævnte er Velux' bud på, hvordan dagslys og frisk luft kan gøre fremtidens bygninger klimaneutrale. Visionen er konkretiseret via otte temahuse, som er under opførelse i Danmark, Østrig, Storbritannien, Tyskland og Frankrig.

Hvor projekterne fra Velux og BIG begge tog udgangspunkt i at begrænse CO2-udledningen, valgte britiske Moxon Architects en lidt anden tilgang til klimaproblematikken.

Med boligkonceptet ”Flood House” har tegnestuen nemlig taget hul på den problemstilling, at den eksisterende boligmasse ikke er gearet til fremtidens problemer med stigende vandstande. Moxon tænker dog i høj grad også bæredygtigt, hvilket tegnestuens forslag til et nyt kvarter i Københavns Nordhavn var et godt eksempel på.

Biokomposit og bæredygtig byudvikling
Tegnestuen 3XN løftede kort før sommerferien sløret for pavillonen ”Learning from Nature”, som er udstillet ved kunstmuseet Louisiana.

Pavillonen er 100 % selvforsynende og bygget af bæredygtige materialer, og på Showhow demonstrerede 3XN, hvordan det er lykkedes skabe et nytænkende biokomposit-materiale ud af blandt andet majs og sojabønner.

Nytænkning er i høj grad også omdrejningspunkt for projektet ”Link Up Showcase 2009”, der er 15 unge arkitekters bud på bæredygtig byudvikling i København. Med blandt andet havnecykler og såkaldt mobile lommeparker sætter arkitekterne fokus på nogle af de selvfølgeligheder, som til daglig er med til at skabe byens rum.

Copenhagen Showhow kan opleves frem til den 6. september i tidsrummet 10-18.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141