Milliardprojekt skal binde by og bugt sammen i Århus
Schmidt, Hammer, Lassen architects og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue har vundet konkurrencen om at tegne multimediehuset og det nye centrale byrum ved havnen i Århus. Projektet har et budget på 1,7 mia. kroner.
Bag forslaget står et team med arkitektfirmaet Schmidt, Hammer, Lassen architects og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue i spidsen, og med et budget på 1,7 mia. kroner er der tale om et vidtrækkende byudviklings- og arkitekturprojekt.
Projektet omfatter også åbning af den sidste del af Århus Å samt udformning af havnefronten på strækningen fra Europaplads til Nørreport, og Århus-borgmester Nicolai Wammen er begejstret for udsigten til den kommende udvidelse af byens byrum og kulturelle faciliteter:
- Med vinderprojektet vil vi kunne skabe landets flotteste havnefront og binde byen, åen og bugten sammen. Vi får et enestående Multimediehus og et flot og folkeligt byrum, som jeg er sikker på, byens borgere og gæster vil elske. Det vil vække stor glæde og stolthed i Århus, fastslår han.
Bibliotek med mere
Projektet er oprindeligt udsprunget af behovet for et nyt Hovedbibliotek i Århus. Siden har det udviklet sig, ogmed tiden er havnebyrum, parkeringsanlæg samt infrastruktur blevet en del af planerne.
Tre forslag var med i opløbet, og efter en lang række møder med hver af finalisterne faldt valget i sidste ende på "Urban Mediaspace"-folkene, som var bedst til at implementere dommerkomiteens ønsker:
- Hvis vi skulle have valgt blandt de første tilbud, så er jeg faktisk ikke sikker på, at de havde vundet, siger byrådsmedlem Henrik Vestergaard til Aarhus.dk.
Udover Schmidt, Hammer, Lassen og Kristine Jensen består vinderholdet af Bosch & Fjord, Alectia, Bibliotekskonsulenterne Henrik Jochumsen samt Casper Hvenegaard Rasmussen.
Fonden Realdania skyder 700 mio. kroner i projektet, mens der er modtaget donationer for cirka 200 mio. kroner. Resten af beløbet er en investering i betalingsparkering i forbindelse med den 1.000 pladser store parkeringskælder under byggeriet.
Kilde: Realdania / Aarhus.dk