23948sdkhjf

Professionelle bestyrelser kan løfte byggebranchen

Næsten hver femte virksomhedsejer i byggeriet overvejer en professionel bestyrelse, og det er en god idé, mener ekspert.

En ny undersøgelse fra Deloitte viser, at 17 procent af virksomhederne i byggeriet overvejer at indsætte en professionel bestyrelse eller et advisory board i løbet af de kommende år.

Og for mange virksomheder kan det være et naturligt næste skridt i udviklingen, vurderer Thomas Frommelt, der er partner i Deloitte. En god bestyrelse er nemlig i stand til både at tage helikopterblikket på, overvåge indtjeningen og udfordre den fremtidige strategi:

- Typisk baner bestyrelsen vejen for en klart øget professionalisering på alle niveauer. Samtidig får man også en tydeligere styringsmodel, så det er mere indlysende, hvem der bestemmer hvad, siger Thomas Frommelt.

Brug for andre kompetencer
En af de virksomheder, der har valgt at satse på en professionel bestyrelse, er Q-Construction.

Den aarhusianske entreprenørvirksomhed hentede i december Poul Bærentsen ind som ny bestyrelsesformand. Han er til daglig salgsdirektør hos it-virksomheden Atea Danmark og skal hjælpe Q-Construction med at afdække risici og håndtere den forventede vækst på den rigtige måde.

- Vi har mere end fordoblet vores omsætning inden for de sidste fem år men er meget ydmyge omkring, at vi har brug for andre kompetencer, hvis vi fortsat vil udvikle vores virksomhed med succes, sagde partner og administrerende direktør Morten Rankenberg for nylig i et interview med Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Grænsen går ved 50 millioner kroner
Der er selvfølgelig virksomheder, hvor det ikke giver ret meget mening at indsætte en professionel bestyrelse.

Spørger man Thomas Frommelt skal virksomheden helst have en årlig omsætning på mindst 50 millioner kroner.

- Det er klart, at har man to ansatte og et par millioner i omsætning, giver det ingen mening at have en professionel bestyrelse. Men i det øjeblik man når over 30-40 medarbejdere og 50 mio. kr. i omsætning, er det absolut en konstruktion, man bør overveje seriøst. Det er her, man for alvor skal starte rejsen mod yderligere professionalisering, siger Thomas Frommelt. 

Overordnede beslutninger halter bagud
Denne professionalisering bygger blandt andet på en klarere struktur for rapportering, risikostyring og ledelse:

- Når man driver en stor virksomhed, hverken kan eller skal man være nede i alle projekter. Det er derfor, man har brug for en ledelsesstruktur. Her er enten en bestyrelse eller et advisory board en uvurderlig sparringspartner. Det er en god garant for, at de overordnede beslutninger kommer hele vejen rundt, siger Thomas Frommelt.

Netop de overordnede beslutninger halter bagud i mange bygge- og anlægsvirksomheder, viser undersøgelsen fra Deloitte. 52 procent af respondenterne angiver eksempelvis, at de ikke har en strategiplan.

- Uanset om ens omsætning er med seks, syv, otte eller ni 0’er, bør man altid have en strategiplan, der viser, hvordan man vil udvikle sin virksomhed. Også her kan bestyrelsen være med til at puste liv i ambitionerne og dermed tage virksomheden til næste niveau, siger Thomas Frommelt.

Deloittes undersøgelse

 

Deloittes undersøgelse

Overvejer din virksomhed at få en professionel bestyrelse eller et advisory board inden for de kommende år?

- Ja: 17 pct.

- Nej: 75 pct.

- Ved ikke: 8 pct.

 

Har din virksomhed en strategiplan for de kommende år?

- Ja: 44 pct.

- Nej: 52 pct.

- Ved ikke: 4 pct.

 

Tallene er baseret på svar fra 720 aktører i byggebranchen, heraf 655 virksomhedsejere.

 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079