23948sdkhjf

En arkitektur der virker

Esbjergs nye psykiatriske afdeling opnår markante resultater. Funktionsleder lovpriser arkitekterne.

Da dele af Esbjerg Psykiatri flyttede i nye bygninger var forventningen, at de nye omgivelser kunne hjælpe patienter og ansatte i hverdagen.

For funktionsleder Anne-Grethe Borch Lauridsen er det håb blevet indfriet til fulde. Hendes arbejdsglæde er steget, og omkring hende er antallet af arbejdsskader blandt personalet faldet, og vigtigst af alt er brugen af tvang overfor patienter faldet betydeligt.

- Jeg var faktisk skeptisk fra start, inden vi flyttede herover, men nu jeg vil aldrig tilbage til den gamle afdeling. Arkitekturen har givet os nogle helt nye muligheder for at hjælpe patienterne, og vi har fået meget bedre mulighed for at være til stede, fortæller hun i en pressemeddelelse.

Tidligere blev nogle af de ansatte nødt til at blive væk fra afdelingskonferencer for at holde øje med afdelingen. Nu kan alle deltage i møderne, fordi der fra lokalet er udsyn til hele afdelingen.

- Samtidig har vi fået et fælles kontor centralt placeret og med glasvægge, det nyder vi alle godt af, både patienter og personale, siger Anne-Grethe Borch Lauridsen.

Glasvægge reducerer tvang
Arkitekt på projektet er Arkitema, der har skabt en psykiatrisk afdeling, hvor alle har adgang til lukkede atriumgårde, hvor der er udsyn til natur fra alle stuer, og hvor større stuer til patienterne giver mulighed for at skærme fra 2-6 patienter alt efter behov.

Alt dette har været med til at påvirke udviklingen i en positiv retning. Blandt de mest markante resultater er, at brugen af tvangsfikseringer er faldet med 69,9 procent i løbet af det første år.

- Jeg kan sige det kort: Patienterne har fået mere ro og tryghed, og jeg er gladere, når jeg går til og fra arbejde. De store glaspartier og den øgede gennemsigtighed giver os mulighed for at være på forkant med patienterne. Vi kan gribe hurtigere ind, hvis en situation er ved at eskalere, og det er en af årsagerne til, at vi nu bruger mindre tvang. Samtidig giver det færre arbejdsskader og mindre utryghed i hverdagen for os ansatte, fortæller Anne-Grethe Borch Lauridsen.

I arkitekturen er fysisk udfoldelse på flere plan tænkt ind som en del af ”helbredelsen”. Således er der åben adgang til atriumgårde, hvor patienter og personale nemt kan gå en tur og få frisk luft. Samtidig er hver patientstue nu så stor, at det er nemmere for patienterne at bevæge sig. Desuden har man valgt at bygge en idrætshal sammen med selve afdelingen, hvilket øger tilgængeligheden.

- Noget så simpelt, at man ikke skal udenfor for at komme i hallen, er med til at få flere i gang i hverdagen. Nu kommer selv de meget dårlige patienter i gang med at dyrke motion, og det er noget vi ved virker positivt på rigtig mange diagnoser. Derfor er det også en del af den fremgang, vi har konkluderet, efter vi er flyttet ind i de nye lokaler, siger Anne-Grethe Borch Lauridsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11