23948sdkhjf

Ny viden om træfacader udfordrer byggetraditionen

Selvom det normalt opfattes som god byggeskik, er det faktisk ikke nødvendigt, at træfacader er ventilerede.
Vil man opnå sunde og tørre bræddebeklædninger, gør man i de fleste tilfælde klogt i at udføre dem uden ventilation.

Anbefalingen kommer fra Træinformation, der netop har udsendt en ny håndbog om emnet. Håndbogens anbefalinger baserer sig på flere års forsøg udført af SBi - Statens Byggeforskningsinstitut.

Forsøgene viser, at både ventilerede og uventilerede bræddebeklædninger klarer sig godt i det danske klima, men at de uventilerede bræddebeklædninger i de fleste tilfælde holder sig mere tørre end de ventilerede beklædninger.

Blandt de få undtagelser er facadebeklædninger, der er lukket helt af - fx krydsfinerbeklædninger og tilsvarende pladebeklædninger. Det gælder også beklædninger udsat for ekstraordinær kraftig fugtbelastning - herunder ubehandlede træbeklædninger. Disse skal således fortsat ventileres, når de bruges som facadebeklædninger.

- Følger man vores anbefaling og vælger at opføre træfacaderne uden ventilation, er det alfa og omega, at der er hulrum bag beklædningen. Bræddebeklædninger udført uden hulrum klarer sig nemlig væsentligt dårligere, især på nordfacader, hvor beklædningerne suger mere fugt, end det acceptable niveau for trækonstruktioner i det danske udeklima, fortæller Bjarne Lund Johansen, som er direktør i Træinformation.

Læs mere om bogen på www.traeinfo.dk

Kilde: Træinformation

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204