23948sdkhjf

Danske ARK: Danmark bør kopiere svensk system

Erhvervsorganisationen opfordrer politikerne til at se nærmere på den svenske model for kontrol af energikrav i byggeriet.
I Sverige er bygherren ansvarlig for, at energikravene overholdes, og byggeriet bliver først endelig godkendt til brug, når det totale energiforbrug beregnes to år efter opførslen.

Ifølge erhvervsorganisationen Danske ARK bør man overveje at indføre en lignende model i Danmark, fordi den - i modsætning til den nuvæende danske model - belønner virksomhederne for at tage grønne initiativer:

- Vi mener, at den svenske model vil kunne give alle parter i den danske byggebranche et langt større incitament til at forbedre sig i forhold til bygningernes energieffektivitet, siger Mikael Kock, der er arkitekt og bæredygtighedskonsulent i Danske ARK.

Kock peger på, at et system som det svenske også kan have en positiv effekt for udviklingen af nye løsninger på energiområdet:

- Beregningerne af det faktiske forbrug vil lære os en masse om effektive projekteringsmetoder, brugeradfærden i bygningerne og fejl under udførelsen. Det vil være en stor fordel i jagten på nye løsninger inden for byggeriet, fastslår han.

Kristian May - administrerende direktør hos MT Højgaard - bakker op om Danske ARK’s synspunkt:

- Hvis man skal have skærpet kontrol, vil jeg pege på den svenske model. Jeg mener, at lovkrav må stilles til bygherrene, som er dem, der definerer byggeopgaven. Hvis man gør entreprenørerne ansvarlige, vil det svare til, at man belaster bilfabrikkerne, når folk overtræder hastighedsbegrænsningerne.

Kilde: Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094