Schmidt Hammer Lassen sætter international elite til vægs
Shanghai er i øjeblikket den mest folkerige by i verden med næsten 25 millioner indbyggere og har et centralt bibliotekssystem, der går tilbage til 1847.
Derfor vil byen bygge et nyt Shanghai Library, og danske Schmidt Hammer Lassen er netop kåret som vinder af den internationale arkitektkonkurrence – foran navne som Kengo Kuma, David Chipperfield og Dominque Perrault.
Schmidt Hammer Lassen føjer dermed endnu et markant biblioteksprojekt til cv’et. I Danmark har arkitektfirmaet senest stået bag Dokk1 i Aarhus, og listen af aktuelle projekter tæller blandt andet nye hovedbiblioteker i Ningbo, Kina, og Christchurch, New Zealand samt en udvidelse af Victoria Statsbibliotek i Melbourne, Australien.
110.000 kvadratmeter klippeblok i byhave
Det 110.000 kvadratmeter store Shanghai Library opføres i Pudong-distriktet, et område af byen som er kendt for sin ikoniske skyline, og bliver placeret i umiddelbar nærhed af Century Park, som er den største park i byen, spredt over 140 hektar.
I en pressemeddelelse oplyser Schmidt Hammer Lassen, at projektet er tænkt som et enkeltstående monolitisk objekt, der ’svæver’ over træerne i parken.
Hovedvolumen af biblioteket svæver over to pavilloner, der skal huse et rum til forestillinger med plads til 1.200 tilskuere, udstillings- og events rum og et dedikeret børnebibliotek, hvor alle rum vil åbne op mod en række anlagte torve og haver.
Selve biblioteket organiseres omkring et stort centralt atrium i form af tre forskudte læsesale, der danner forbindelse til forskellige dele af bebyggelsen.
- Vi ser biblioteket som omdrejningspunkt i en park. En central klippeblok i en byhave i kinesisk skala. En af de mest betagende ting ved dette projekt er dets placering i et parkområde. Man befinder sig i hjertet af verdens største by, men vi har mulighed for at skabe et fristed for viden og medier i træerne, siger Chris Hardie, partner hos Schmidt Hammer Lassen.
Fra samling til samlingssted
I 1995 fusionerede Shanghai Library med Shanghai Institute of Scientific and Technolgical Information hvilket resulterede i et avanceret og omfattende offentligt bibliotek, der – som det første i Kina – kombinerer folkebibliotekernes tjenester med videnskabelig og teknologisk forsknings funktioner.
- Et moderne bibliotek er ikke kun et sted til opbevaring og udlån af forskellige materialer, det er også et sted at være, et sted for social interaktion og et sted at blive inspireret og overrasket. Svaret på disse forandringer og udfordringer er, hvad vi kalder ”et skift fra samling til samlingssted". Biblioteker er ikke kun passive samlinger, men pulserende institutioner der forbinder brugere med viden, erfaringer, innovation og ikke mindst med deres medborgere, forklarer senior partner Morten Schmidt.
Biblioteket forventes afsluttet og klar til at åbne for offentligheden i 2020.