23948sdkhjf

Forskere vil bruge træ i fremtidens beton

Vel at mærke: Brændt træ.
Aske af afbrændt træ. Det kan i fremtiden indgå som erstatning for cement i betonproduktion, skriver læreanstalten DTU i en nyhed på sin hjemmeside.

Forskere vil i hvert fald undersøge muligheden for, at det kan blive virkeligt, for det vil give fordele for både miljø og økonomi, og det kan bruges til at udvikle byggematerialerne, mener de.

Når man laver et ton beton, udleder man næsten lige så meget CO2 - cirka 900 kilogram. Det gør beton til en sværvægter og en klimabelastning, og cementproduktionen anslås til at udgøre cirka 5 procent af den samlede kultilteudledning. I 2050 forventes det, at verdens cementproduktion steget til det dobbelte.

Udfordringen er dog at finde den variant af træaske, som egner sig bedst til at indgå i cement, for der kan være stor forskel, og umiddelbart vurderer man, at befugtet aske egner sig bedst.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke er ude på at lave en ny form for losseplads i vores beton. Vi ser os selv som ambassadører for byggematerialernes kvalitet. Det vil sige, at der både skal være noget at hente for miljøet og for kvaliteten af byggematerialerne, når vi søger at udvikle noget nyt. Begge forhold bliver opfyldt, hvis vi erstatter en del af cementen i vores beton med træaske, siger Lisbeth M. Ottosen, professor ved DTU Byg.

Træasken er i dag et affaldsprodukt uden annvendelse, som kraftværker deponerer med omkostninger til følge.

- Hvis vi for alvor skal udnytte det potentiale, der ligger i at erstatte dele af cementen i beton med træaske, er det nødvendigt at blive klogere på, hvordan asken præcist skal behandles, både på kraftværkerne og når den efterfølgende skal blandes i cementen. Det kræver et øget samarbejde med industrien, så vi sikrer, at vi tilrettelægger genanvendelsesprocessen bedst muligt, siger Lisbeth M. Ottosen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125