23948sdkhjf

Gode råd til den murede facade

Murede facader kan give hovedpine under en renovering - der er nemlig ikke én løsning, der passer alle. Men der er råd at hente hos Teknologisk Institut.

Når man energiforbedrer etageejendomme er det store spørgsmål ofte, hvad man stiller op med de murede facader. Det er en problematik, som Thea Bech-Petersen fra Teknologisk Institut ofte møder i sin hverdag, hvor hun er konsulent i murværk.

- I perioden 1930–1980 foregik der en kraftig udvikling af byggeteknik og materialevalg. Vi møder alt fra 1930ernes massive murværk opført i kalkmørtler til hulmur med murede bindere og dernæst den hule mur med trådbindere – ofte med bagmur i andre materialer end tegl, fortæller Thea Bech-Petersen.

Det betyder, at den samme energiforbedringsløsning ikke kan anvendes til alle typer af murede facader.

Hensyn til det bevaringsværdige

En anden typisk udfordring er i forhold til selve arkitekturen. For nogle bygninger er der særlige bevaringsværdier, som gør sig gældende, og det betyder, at der er klare grænser for, hvad man kan gøre ved facaden.

Selv om en bygning ikke har store arkitektoniske værdier, der skal tilgodeses, kan der alligevel være detaljer og kvaliteter i murværket, som man vil bevare, ligesom der kan være en miljømæssig sammenhæng med omgivelserne at tage hensyn til.

Mange gevinster ved renovering

For etageejendomme opført i perioden 1930-1980 anslås det, at U-værdien ligger mellem 0,50 og 2,00 W/m2K. Men energigevinsten vil formentlig ikke være den eneste årsag til en større renovering.

- Der ligger en helt åbenlys merværdi for beboerne ved en renovering. En ting er den lavere energiregning, men det er vigtigt også at huske den øgede komfort for beboerne, når kuldebroer bliver elimineret, hvilket samtidig mindsker risiko for skimmel, og indeklimaet generelt bliver forbedret, siger Thea Bech-Petersen.

Kend de byggetekniske forhold

En anden ting, der er vigtig at huske i forbindelse med energiforbedring og -renovering af ældre murede etageejendomme, er, at det er vigtigt at have et overblik og kendskab til de byggetekniske forhold og udfordringer.

- Vi anbefaler altid, at man får foretaget en grundig forundersøgelse og gennemgang af hvert enkelt projekt, før man træffer beslutninger om renovering. Det kan sagtens betale sig i det lange løb, så man bedre undgår overraskelser undervejs i renoveringsprocessen. Overraskelser i byggeriet er jo kendt for hurtigt at blive dyre, siger Thea Bech-Petersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094