23948sdkhjf

Utraditionel løsning under jorden i Silkeborg

Tysk specialentreprenørs støbning af ny p-kælder fik ingeniørstuderende til at tage turen fra Aalborg til Silkeborg.
Den tyske entreprenørvirksomhed Franki Grundbau har støbt ydervæggene til en ny underjordisk parkeringskælder under Silkeborg Torv.

Virksomheden, der er specialist i byggegruber og funderingsopgaver, valgte at opføre pladsstøbte bentonit slidsevægge som et alternativ til borepælevægge. Fordelen er, at opførelsen er forbundet med langt mindre larm og færre vibrationer.

- Parkeringskælderen under Silkeborg Torv har været et meget omdiskuteret projekt. Beboere og forretningsdrivende frygtede, at byggearbejdet ville betyde meget larm, mange rystelser og meget støv. Derfor valgte vi at støbe slidsevægge. De sikrer byggegruben, og at byggeriet kan forløbe problemfrit og med langt færre støjgener. Det var vigtigt for de omkringboende, siger Jan Albrechtsen, der er ansvarlig for det danske marked hos Franki Grundbau.

Han fortæller, at slidsevægge er en langt mindre kendt løsning i Danmark end traditionelle overlappende borepælevægge. Ved dybe byggegruber under grundvandsspejlet opfører byggebranchen fortrinsvist spuns- og borepælevægge til sikring af udgravningen. Men i andre europæiske lande er slidsevægge mere udbredte, særligt ved byggearbejde i tæt bebyggede områder.

- De slidsevægge, som vi har opført i Silkeborg, kræver også langt mindre beton og maskineri, end hvis vi havde opført overlappende borepælevægge, siger Jan Albrechtsen og pointerer, at dette gjorde folkene fra Franki Grundbau i stand til at opføre 17-18 meter slidsevæg pr. dag mod 2-3 meter borepælevæg.

Arbejdet med den nye parkeringskælder i Silkeborg og særligt slidsevæggene vakte stor interesse hos studerende fra universitetet i Aalborg. De ingeniørstuderende besøgte byggepladsen for at se nærmere på løsningen.

Fremgangsmåden
Med en gribeskovl udgravede Franki Grundbau 13 meter dybe lameller med en bredde på 60 cm. For at sikre de udgravede lameller blev der hældt en bentonit-suspension ned i den åbne spalte.

Næste skridt var at montere armerede jerngitre i lamellerne og fylde dem med beton. Under cementeringen blev den fortrængte støttevæske pumpet ud og gemt i en silo for så at blive anvendt til de næste lameller. I støbeskellet blev der indstøbt en gummifuge.

Efter det første jordarbejde begyndte i foråret 2016, blev det første væganker til slidsevæggene boret og spændt. Efter yderligere udgravningsarbejde blev det andet væganker monteret. I løbet af byggefasen sikrer ankrene byggegrubens vægge mod tryk. Ankrene bliver kappet i det øjeblik, arbejdet med stålbetonloftet som afstivende element er udført.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109