Træbyggeriet indtager Aarhus
Lejligheder i fire etager viser trækonstruktionen som et seriøst og bæredygtigt bud på fremtidens bolig.
Visionen er at levere et bud på fremtidens bæredygtige almene bolig, og et stærkt fokus på bæredygtighed betyder, at byggeriet er blevet præcertificeret til DGNB Guld.
Træ er i den forbindelse valgt som byggemateriale, dels på grund af sine energimæssige egenskaber, dels fordi det bidrager til et godt indeklima.
- Vi er glade for at deltage i en så spændende og ambitiøs udvikling af en ny bydel i Aarhus. Samtidig er vi med byggeriet stolte af at være med til at bidrage til udviklingen af bæredygtigt træbyggeri, siger direktør i AL2bolig, Allan Werge, i en pressemeddelelse.
De i alt 40 boliger, der fordeles på seks blokke i 3-4 etager, er tegnet af Vandkunsten i samarbejde med Moe.
Byggeriet har været udbudt i storentrepriser og vil blive opført af Entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S, Hustømrerne A/S, Bravida Danmark A/S, ØSB A/S og HNJ Entreprenør A/S.
Bo Pedersen, der er kompetencechef for trækonstruktioner hos Moe, oplyser, at byggeriet opføres efter principper, som aldrig tidligere har været anvendt herhjemme. Inspirationen kommer fra udenlandske projekter med 10-12 etager i træ.
Ifølge Bo Pedersen er prisen og risikoen for fugtskader nogle af de bekymringer, som ofte bringes på banen, når talen falder på træbyggeri. Men i projektet på Lisbjerg Bakke har disse bekymringer vist sig ikke at have hold i virkeligheden.
- Vi opererer med en kvadratmeterpris på ca. 11.000 kr. eksklusiv moms i håndværkerudgifter, og det er i den billige ende af, hvad vi normalt ser, siger Bo Pedersen.
Risikoen for fugtskader har man imødegået ved at planlægge byggeprocessen således, at de bærende trækonstruktionselementer kan rejses inden for fire uger pr. blok. De resterende og mere fugtfølsomme elementer monteres under fuld overdækning.
Bygningerne bliver sprinklet, hvilket betyder, at de med forholdsvist enkle brandsikkerhedsmæssige tiltag kan udvides til 6-8 etager.