23948sdkhjf

Dansk Byggeri vil af med ’smartphoneskat’

Da multimedieskatten blev afskaffet i 2012, blev det præsenteret som en skattelettelse for lønmodtagere og selvstændige.

Nu viser det sig, at afløseren giver lige så mange penge i statskassen.

- Skat på fri telefon har nu stabiliseret sig på et højt niveau med cirka en halv million årlige betalere og cirka en halv milliard kroner i årligt provenu. Det vil sige, at vi, der betaler skat af fri telefon, i runde tal hver især i snit betaler 1.000 kroner om året, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

Ti gange så meget i kassen
Han konstaterer, at provenuet på godt 500 millioner kroner er et noget andet tal end det, der optrådte i den oprindelige finanslovsaftale for 2012 fra november 2011 mellem den nytiltrådte S-R-SF-regering og Enhedslisten.

Heraf fremgik, at afskaffelse af multimedieskatten ville sænke skatteindtægterne med cirka 510 millioner kroner årligt fra og med 2012. Afløseren, beskatningen af fri telefon, skulle give et provenu på cirka 50 millioner kroner årligt. Altså omkring en tiendedel af det realiserede.

- ’Smartphoneskatten’ har ganske vist ikke ligeså negative adfærdseffekter, som multimedieskatten havde. Men ikke desto mindre er det opsigtsvækkende, at den giver ti gange så meget i kassen, som det ellers fremgik af den politiske aftale herom, siger Bo Sandberg.

En skat på et arbejdsredskab
Dansk Byggeri foreslår helt at fjerne skat på fri telefon, som også i bygge- og anlægsbranchen hæmmer den daglige udførelse af opgaver samt bremser digitaliseringen.

- Uanset at man også kan bruge sin arbejdstelefon privat, så er og bliver ’smartphoneskatten’ en skat på et arbejdsredskab og på den digitalisering af samfundet, som ellers tilstræbes andre steder i den politiske verden. Normalt lægger man skat på de ting, man vil have mindre af, for eksempel forurening, og lemper skatten på det, man gerne vil have mere af, for eksempel arbejde, lyder det fra Bo Sandberg.

I 2015 betalte 500.684 personer skat af fri telefon. Det indebar en forhøjelse af befolkningens samlede A-indkomst med 1,139 milliarder kroner, hvilket ifølge Dansk Byggeris beregninger gav 502,4 millioner kroner i skattebetaling til statskassen i 2015.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094