23948sdkhjf

Unge håndværkere vægter sort arbejde højt

Hver tredje håndværker-spire angiver muligheden for sort arbejde som væsentlig årsag til deres valg af uddannelse.
50 % af eleverne på de danske erhvervsuddannelser mener, at sort arbejde er i orden, mens 1/3 angiver muligheden for en skjult ekstraindtægt som en væsentlig årsag til deres valg af uddannelse.

Det fremgår af en ny spørgeskemaundersøgelse, som Capacent-Epinion har foretaget for erhvervsorganisationen DI. I undersøgelsen deltog 700 kommende eller nyligt uddannede håndværkere, og ifølge DI er undersøgelsens resultater et tungtvejende argument for, at regeringen bør sænke skatten på arbejde:

- Det bunder reelt i, at den økonomiske motivation for at udføre sort arbejde er meget høj i det danske samfund. Det er ikke noget, man fjerner let, men at det har en så markant placering vil kunne påvirkes af et anderledes skatteregime, siger direktør i DI, Lars Goldschmidt ifølge Nordjyske.

Pres fra venner og familie
Claus Larsen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed mener ikke, at hele svaret skal findes i høje skatter. Han påpeger, at omfanget af sort arbejde i Tyskland og Danmark er omtrent det samme, selvom skattetrykket i Tyskland er lavere end herhjemme. Forskeren peger i forlængelse heraf på et helt andet forhold som kilde til problemet:

- Der er ingen tvivl om, at en af grundene til sort arbejde er, at man kan spare skat og moms. Men det kan også skyldes ens sociale netværk - man hjælper hinanden med nogle ting og synes, at det er vennetjenester, selv om man godt ved, at det er skattepligtigt, forklarer han.

Det synspunkt bakkes op af Jonathan Simmel, der er formand for Erhvervsuddannelsernes Elevorganisation:

- Der er også et udefrakommende pres for, at man påtager sig sort arbejde. Det følger desværre stadig med faget. Når man kan et håndværk, så forventer venner og familie også, at man lige giver en hånd med. Den forklaring hører vi tit, forklarer han.

Kilde: Nordjyske

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125