Københavnsk tegnestue eksporterer velfærdsbyggeri
Alzheimerlandsby i Sydfrankrig får dansk arkitektur.
Det vindende forslag ”Alzheimerlandsbyen” er designet til at imødekomme en gradvis indslusning af personer med demens og Alzheimers og deres pårørende.
Velkendte elementer fra beboernes tidligere hverdag, herunder blandt andet butik, frisør, restauranter, kulturcenter og sundhedscenter, er organiseret som mindre huse placeret i et smukt landskab. Landskab og byggeri er udformet med inspiration fra en lokal byggetradition, som giver beboerne en oplevelse af at kunne opretholde et relativt normalt og genkendeligt hverdagsliv, i en ellers forvirrende ny virkelighed.
Nord Architects har gennem de seneste ti år stået bag en stribe byggerier i sundhedssektoren. Referencelisten tæller projekter som Center for Kræft og Sundhed i København og Nyt Byhospice på Frederiksberg udviklet, som har det til fælles, at det er forståelsen af patienters behov for privatliv og værdighed, der er det primære fokus.
- Vi har vist, at løsninger kan skræddersyes igennem inddragelse af brugere og bygherrer i kreative designprocesser, uden at det koster byggeriet eller samfundet ekstra – på hverken den korte eller lange bane. Det handler i bund og grund om en dyb nysgerrighed omkring forståelsen af både individuelle brugeres mønstre og samfundets generelle udfordringer. Og vi mener, at erfaringerne fra Danmarks større velfærdsbyggerier – og udviklingen af dem – er generel viden, som med fordel kan og bør eksporteres, siger partner Morten Gregersen.
Han peger på, at antallet af mennesker med tilfælde af demens og Alzheimers er støt stigende i Europa – også blandt personer under 65 år. Det er en udvikling, som i stigende grad vil sætte pleje- og sundhedssektoren under pres, og en udvikling, som kalder på nye tilgange til pleje og omsorg. For Alzheimers er det ofte den gradvise forværring i sygdomsforløbet, der giver både patienter og plejesektoren udfordringer. Som det er i dag, har plejehjemmene svært ved at imødekomme patienternes gradvist ændrede og meget individuelle behov.