23948sdkhjf

Masser af praktikpladser som elektriker eller vvs'er

Virksomhederne i installationsbranchen slår igen ny rekord i at oprette lærepladser
De unge, der lige er begyndt på en uddannelse som elektriker og vvs-energispecialist, får lettere ved at finde en praktikplads, lyder det fra Tekniq.

- Virksomhederne i installationsbranchen slår igen ny rekord i at oprette lærepladser. I løbet af årets første seks måneder har vi fået oprettet 14 procent flere uddannelsesaftaler i virksomhederne. Det er det højeste antal siden 2008, fortæller underdirektør Tina Voldby.

På vvs-energiuddannelsen er der på de seks måneder oprettet 19 procent flere lærepladser. Samtidig er antallet af vvs-energilærlinge i skolepraktik halveret. For elektrikerlærlinge kom der 12 procent flere lærepladser, også her faldt antallet af elever i skolepraktik.

Ny teknologi og grøn omstilling appellerer
- I en branche, som har Danmarks højeste andel af lærlinge, er det rigtig flot, at vi måned for måned øger antallet af lærepladser. Branchen sætter hele tiden rekorder i at oprette lærepladser, og det tegner rigtig godt for de mange, der blev optaget på uddannelserne her i august og september, siger Tina Voldby.

Hun peger på, at der er regionale forskelle, og at nogle lærlinge må rejse lidt længere for at finde en virksomhed at blive uddannet i.

- De to uddannelser har det til fælles, at man lærer at arbejde med ny teknologi og grøn omstilling. Det appellerer til rigtigt mange. Både elektrikere og vvs-energispecialister bruger både hovedet og hænderne. Man skal være handy og brainy på samme tid, siger Tina Voldby.

Andre byggefag går den anden vej
Desværre er den glædelige udvikling for elektriker- og vvs-energispecialister stik modsat den, eleverne på andre erhvervsuddannelser oplever.

Samlet set faldt antallet af lærepladser til eleverne på erhvervsuddannelserne med syv procent fra juni 2015 til juni 2016. Faldet var mindre de sidste seks måneder, nemlig på 1,3 procent.

For bygge- og anlægsbranchens uddannelser (eksklusiv el og vvs) blev der oprettet fem procent færre lærepladser. Ses på halvåret var der tale om en stigning på syv procent i de øvrige byggefag.

- Selv om vi i installationsbranchen er en solstrålehistorie, er der hårdt brug for tiltag, som hjælper det øvrige erhvervsliv med at oprette flere lærepladser. Vi har brug for flere vækstvitaminer, som skaber arbejdspladser også til lærlinge. Og så har vi oveni brug for, at alle de brancher, som beskæftiger elektrikere, tager et medansvar for at uddanne dem. Det gør de nemlig ikke i dag, siger Tina Voldby.

Installationsbranchen uddanner i dag 95 procent af alle elektrikere. 10 år efter endt uddannelse er kun fire ud af ti forsat beskæftiget i branchen. Flertallet arbejder i industrien, offshore, det offentlige og øvrige områder, som i stigende grad efterspørger elektrikernes kompetencer.

- Bliver vi ikke flere om at løfte uddannelsesopgaven, vil Danmark stå med et gevaldigt problem, når der ikke er elektrikere nok til at passe på den livsnødvendige infrastruktur i industrien, på hospitaler, på arbejdspladser og selvfølgelig derhjemme, siger Tina Voldby.

FAKTA: Indgåede uddannelsesaftaler

I juni 2016 blev der indgået 216 uddannelsesaftaler på elektrikeruddannelsen og 76 på vvs-energiuddannelsen. Til sammenligning blev der i juni 2015 indgået 135 aftaler på el og 76 på vvs.

Dermed er der i første halvår 2016 indgået 947 uddannelsesaftaler på el og 408 på vvs, svarende til stigninger på henholdsvis 12 og 19 procent. Antallet af indgåede uddannelsesaftaler i første halvår er det højeste siden 2008 på både el og vvs.
(Kilde: Tekniq)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11