Bøjsø bider sig fast i projektmarkedet
Succes med store renoveringsopgaver fylder produktionen til bristepunktet.
Godt hjulpet på vej af byfornyelsesmidler er det lykkedes Bøjsø at få fodfæste på projektmarkedet. Her ses andelsboligforeningen AB Boyesgade på Frederiksberg, som fik nye vestjyske vinduer i 2015. (Foto: Bøjsø)
- Præcis som i gamle dage med udvendig kitfals, smalle rammer og træ som også matcher den levetid, der kendetegnede vinduer og døre i gamle dage. Det marked har vi stadig rigtig godt fat i, fortæller salgschef Thomas Olesen.
Men Bøjsø ser også et stort potentiale i projektmarkedet. Virksomheden har de sidste to år fulgt en strategi om i højere grad at komme i betragtning som leverandør, når større, ældre og bevaringsværdige bygninger skal renoveres.
Byfornyelsesmidler er vejen ind
Det ligner en succes. Vinduesfabrikken fra Vorbasse i Vestjylland kommer i år til at hente mellem 30 og 40 procent af sin omsætning fra projektmarkedet, og produktionen har lige nu så travlt, at nye ordrer tidligst kan leveres til november.
- Flere kommuner er begyndt at frigive byfornyelsesmidler, så eksempelvis ejer- og andelsboligforeninger i ældre ejendomme kan få økonomisk tilskud, hvis de bringer bygningerne tilbage til det oprindelige udtryk, når de renoverer, lyder Thomas Olesens forklaring på Bøjsøs aktuelle medvind på projektmarkedet.
Byfornyelsesmidlerne kan delvist kompensere for den merpris, som et koblet vindue fra Bøjsø koster. Det får æstetiske hensyn til at veje tungere, når ældre ejendomme renoveres eller bygges om til nye formål.
Skal ikke være meget større
Men trods succesen er Bøjsø tilbageholdende med at satse yderligere på projektmarkedet. Virksomheden frygter, at en for kraftig oprustning vil gå ud over den indtjening, som i fjor nåede tilbage på før-krise-niveau:
- Ender vi i en situation, hvor skal vi ud at have et større antal projekter i hus for at fylde produktionen, vil det gå ud over priserne. Og er der tale om projekter uden byfornyelsesmidler, ser regnestykket svært ud. Vi kan godt geare vores produktion til et vist niveau, men vi vil ikke op på en kapacitet, der er meget større end den volumen, vi har i dag, siger Thomas Olesen.
Bøjsø har allerede investeret i sin produktion, og i starten af 2017 opgraderer virksomheden med en ny kehlermaskine. Sammen med en styrket salgsafdeling skal ruste Bøjsø på til de kommende år, hvor virksomheden formentlig også vil overveje at eksportere:
- Vi er begyndt at se nærmere på mulighederne i Tyskland og England for ikke at være alt for afhængige af vores hjemmemarked. Specielt i England går rigtig stærkt lige nu. Men det er selvfølgelig ikke noget, vi bare gør fra den ene dag til den anden, og det haster ikke lige nu, siger Thomas Olesen med henvisning til de fyldte ordrebøger.
Store projekter i København
Et af de projekter, som Bøjsø leverer til lige nu, er Postgården med det eksklusive postnummer 1000 København K.- Det tilhørte Købmagergade Postkontor, der er nedlagt og nu bliver omdannet til butikker og kontorer, fortæller Thomas Olesen om projektet, hvor Bøjsø leverer både terrassedøre og et stort antal koblede vinduer.
Et andet sted i København, på Østerbro, er Bøjsø netop kommet ind som leverandør af koblede vinduer til Andelsboligforeningen Kristinegården. Ordren omfatter syv etaper, hvor den første leveres til oktober.
- Det er en byfornyelsessag. Ejendommen ligger ud til den stærkt trafikerede Lyngbyvej, og derfor er der særligt fokus på lydisolering, fortæller Thomas Olesen og forklarer, at selv om der er strenge lydkrav, så skal der fortsat være ventil i vinduerne. Her er valgt en særlig lydventil, som reducerer lyden, selv når den er åben.
Den tidligere Købmagergades Skole i Fredericia har også valgt koblede vinduer fra Bøjsø. Udskiftningen af vinduer i de gamle bygninger er i fuld gang.