23948sdkhjf

Arkitekter præsenterer storstilet udviklingsplan

Landbrugets Silicon Valley skal ligge i Aarhus. 280.000 kvadratmeter er på tegnebrættet.
Onsdag præsenteres en ny og særdeles ambitiøs udviklingsplan for Agro Food Park. Visionen er at skabe et førende innovations- og vækstcenter i Danmark og en fødevareklynge blandt de allerbedste i verden.

Arkitekterne bag forslaget har i over et år arbejdet på planen for Agro Food Park 2030, der ligger i Skejby i den nordlige del af Aarhus.

Teamet er ledet af 3XN arkitekters grønne tænketank, GXN, og består desuden af BCVA, Urland og WM+P.

- Det har været fantastisk at arbejde med så utroligt mange dygtige ildsjæle gennem det sidste år. Der er så mange kompetencer og unik viden i Agro Food Park allerede i dag, lige fra eksperter i mugkulturer til eksport af sukkerraffinaderier, siger Kasper Guldager Jensen, direktør for GXN.

Fødevareproduktion og byliv
Ideen bag den fysiske udformning har fra start været at skabe synergi mellem de mange virksomheder, der allerede i dag har til huse i Agro Food Park. Målet er at skabe et såkaldt økosystem, hvor alle kan styrke hinandens kompetencer og produkter.

Helt konkret placeres virksomheder og forskningsinstitutioner efter en tæt og bymæssig helhedsplan omkring en stor central udstillingsflade, hvor nye afgrøder og landbrugsteknologier vises frem.

Den nye plan bygges op om tre rummelige koncepter ’The Lawn’, ’The Strip’ og ’The Plaza’. Disse koncepter relaterer sig til det, som teamet mener, er det vigtigste for fremtidens Agro Food Park, nemlig at synliggøre og bringe viden sammen og forene det bymæssige med det agro-kulturelle.

- Innovation opstår bedst, når viden koncentreres i klynger og krydsbestøves. Ved at sammentænke fødevareproduktion og byliv har vi forsøgt at skabe et økosystem hvor folk, viden og ideer mødes, siger Kasper Guldager Jensen og tilføjer, drømmen er jo at skabe rammerne for landbrugets svar på Silicon Valley.

Aarhus skal på fødevarernes verdenskort
Agro Food Park er ejet Landbrug og Fødevarer, og har siden etableringen i 2009 været i en rivende udvikling.

Allerede nu er 75 virksomheder med knap 1000 ansatte flyttet ind i Agro Food Park, der inden længe også er adresse for Arlas nye globale innovationscenter. Et bofællesskab, der skal løfte dansk fødevareforskning, og sparke yderligere til væksten i den danske landbrugs- og fødevaresektor.

Og det er afgørende med vidensdeling på tværs af fødevaresektoren, hvis Danmark skal være fremme i feltet inden for verdens fødevareforskning.

- Fødevarehvervet skal udvikle sig – vi skal finde ny viden, skabe nye produkter og indgå nye, innovative samarbejder med åbent sind. Det er målet med Agro Food Park – at give de rigtige mennesker de rigtige rammer for at skabe noget nyt og skabe vækst. Sådan skal den danske fødevareklynge styrkes i den globale konkurrence, siger Karen Hækkerup, direktør for Landbrug & Fødevarer.

Udviklingsplanens mål er at udvide Agro Food Park med 280.000 nye kvadratmeter over de næste 20 til 30 år med en unik karakter og identitet, og derved at sætte Aarhus og Danmark på fødevarernes verdenskort.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095