23948sdkhjf

VIDEO: Dansk arkitektur i storslået natur

I 2020 åbner et nyt Isfjordscenter i Unesco-byen Ilulissat. Se Dorte Mandrup Arkitekters film om, hvordan det kommer til at se ud.


Den internationale elite blev sat til vægs, da Dorte Mandrup Arkitekter tirsdag aften blev offentliggjort som vinder af konkurrencen om et nyt Isfjordscenter i grønlandske Ilulissat.

Projektet har et samlet budget på 116 mio. kr., og Isfjordscentret får et areal på 900 kvadratmeter, hvor cirka halvdelen går til udstillingen. Centret skal også huse det nuværende Isfjordskontor, der forvalter Unesco-verdensarven samt café, butik og en feltstation for forskere.

Grønlands turiststrategi ser centret som det første af fem besøgscentre, der samlet skal løfte Grønland til et helt nyt niveau som turistdestination. Visionen er, at Grønlands mange naturoplevelser og kultursarvsfortællinger på sigt formidles i oplevelsescentre i flere regioner efter forbillede fra eksempelvis Bræmuseet i Fjærdal i Norge og nationalparken Thingvellir i Island. Isfjordscentret vil også give beboerne og lokalsamfundet i Ilulissat et nyt samlingssted med mulighed for nye aktiviteter.

verdensarv siden 2004
Isfjorden, hvis grønlandske navn er Kangia, hører til blandt verdens mest spektakulære naturområder og ligger i Vestgrønland, 250 kilometer nord for polarcirklen. Isfjeldene i fjorden kælves ud af den største og mest aktive gletsjer på den nordlige halvkugle, Sermeq Kujalleq, der er 3.000 kvadratmeter stor og ligger i bunden af den cirka 60 kilometer lange fjord.

Hele området omkring Kangia og Sermeq Kujalleq blev som det første område i Grønland optaget på Unescos Verdensarvsliste i 2004. Isfjorden blev udpeget på grund af sin enestående betydning for den glaciologiske videnskab og sin smukke natur. Området rummer spor fra Grønlands tidlige bosætninger.

For at sikre at Ilulissat bliver en destination med mange dages oplevelser for turister, så udvikles bygden Ilimanaq syd for Isfjorden også. To fredede historiske huse fra 1700-tallet restaureres og gøres til spise- og samlingssted for turister, der kan bo i 15 nye luksushytter.

Husene skal byde på salg af lokalt kunsthåndværk og lokale madvarer. Udover Isfjordscentret og Ilimanaq kan turister også opsøge oplevelser på Diskoøen, bygden Oqaatsut og Glacier Lodge Eqi. Ilimanaq-projektet er et samarbejde mellem Qaasuitsup Kommune (infrastruktur), World of Greenland (hytterne) og Realdania By & Byg (ejer og istandsætter husene).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078