23948sdkhjf

”Den cirkulære økonomi er en enestående mulighed for branchen”

Virksomheder som 3XN, MT Højgaard og Kingo Karlsen leverer et fælles bud på, hvad der skal til for at transformere byggeindustrien fra en ’brug og smid væk’-model til en cirkulær model.
En bygning ender ofte sine dage som en ’materialekirkegård’, når dens levetid er udløbet. Vi ved ikke, hvordan vi skal genbruge alle de værdifulde materialer, der ender med at gå tabt.

Bogen ”Building a Circular Future” udfordrer og gentænker den måde hvorpå, ressourcer bruges og genbruges i byggebranchen. Målet er at inspirere arkitekter og entreprenører til at designe og konstruere fremtidens bygninger, så de kan skilles ad uden væsentlig forringelse og tab af ressourcer.

- Den cirkulære økonomi er en enestående mulighed for branchen. Vi skal nytænke den måde, vi bygger og designer på til en skalerbar, værdibaseret ressourceøkonomi, siger Kasper Guldager Jensen, direktør for GXN og medforfatter til bogen.

- I takt med at vi tager den cirkulære økonomi til os, vil der opstå nye forretningsmuligheder. Virksomheder med forretningsstrategier, der endnu ikke eksisterer, vil opstå, som fx materialebørser, der kan håndtere logistikken og praktikken i at genanvende byggeriets bestanddele, ledere med speciale i digital håndtering af materialer og specialister i design for adskillelse, fortsætter han.

Building a Circular Future er baseret på en konkret case – en 42.000 kvadratmeter stor kontorbygning i Danmark, og fremhæver en proces med tre delkomponenter: 1) ”design for adskillelse”, altså hvordan man designer bygninger, så elementer og materialer er til at hente ud af bygningen igen, 2) et ”materiale-pas”, der dokumenterer, hvad materialerne består af, og 3) en beskrivelse af, hvordan de enkelte byggematerialer kan genanvendes og indgå i en cirkulær økonomi.

Ifølge bogens forfattere kan der skabes et overskud på 35 millioner kroner, hvis bygningen kan skilles ad og en betydelig del af de materialer, der indgår i råhuset, kan genanvendes.

Building a Circular Future blev lanceret den 6. juni ved konferencen ”How do we Scale up Circular Economy" i København og er et samarbejde mellem forskellige virksomheder fra design- og byggebranchen, inklusiv 3XN, GXN Innovation, MT Højgaard, Kingo Karlsen, VIA, Vugge til Vugge Danmark og Henrik Innovation.

Bogen lægges ud på nettet som open-source, og kan downloades via www.buildingacircularfuture.com . Derudover kan bogen købes i hard copy gennem Arkitektens Forlag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093