23948sdkhjf

Medie: Byggeriet har Danmarks værste arbejdsmiljø

Ugebrevet A4 har analyseret samtlige af Arbejdstilsynets kontroller. Se listen over de farligste brancher her.
Enkelte brancher modtager stribevis af påbud fra arbejdstilsynet, mens andre har tjek på arbejdsmiljøet.

Værst ser det ud i virksomheder, der arbejder med at opføre og nedrive bygninger. Hver gang Arbejdstilsynet kiggede forbi 100 arbejdspladser, fandt tilsynet 219 problemer.

På de næste pladser finder man anlægsbranchen - det vil sige veje, jernbaner, broer og lignende - hvor der rundt regnet var 200 problemer per 100 besøgte virksomheder, mens hospitalerne har tredjepladsen på listen over danske arbejdspladser, der oftest får løftede pegefingre fra Arbejdstilsynet.

Her er arbejdsmiljøet værst

Ugebrevet A4 oplister de brancher, som pr. besøg får flest forbud og påtaler af Arbejdstilsynet.

1. Opførsel og nedrivning af byggeri.
2. Anlægsarbejde
3. Hospitaler
4. Træ og møbler.
5. Metal og maskiner.
6. Slagterier.
7. Kemi og medicin.
8. Installation og reparation af maskiner.
9. Transportmidler.
10. Plast, glas og beton
Det viser Ugebrevet A4's analyse af data fra Arbejdstilsynets portal "Tilsyn i tal". Analysen omfatter samtlige kontroller fra 2014 til april 2016.

Mens byggeri og anlæg typisk har problemer med det fysiske arbejdsmiljø, har hospitaler i særlig grad problemer med for stor arbejdsmængde og tidspres. Hospitalerne tæller også tungt i statistikken, fordi de er store store arbejdspladser, som ofte tæller sine ansatte i tusinder.

Prisen for, at arbejdsmiljøet inden for bygge og anlæg ikke er i orden, kan være høj, fortæller sekretariatsleder Jacob Munk i branchearbejdsmiljørådet for Bygge Anlæg.

- For de omkring 5.000 inden for bygge og anlæg, der hvert år kommer til skade, er det ubehageligt. Nogle bliver invaliderede og ender med en personlig og social deroute. Der er stadig store udfordringer med arbejdsmiljøet, og virksomhederne må gribe i egen barm og forbedre sikkerheden, siger han.

Arbejdsmiljøchefen Mette Møller Nielsen i Dansk Byggeri ærgrer sig over de mange påbud. De viser, at der er virksomheder, som har en risiko-kultur i stedet for en sikkerheds-kultur.

- Hvis man skal se på det kynisk, koster arbejdsmiljøet noget lige her og nu. Det kræver planlægning, og det tager tid at stille et stillads op. Der er nogle lykkeriddere, som vælger arbejdsmiljøet fra. Men arbejdsmiljø er en god investering. En dødsulykke kan koste flere millioner kroner, siger hun til Ugebrevet A4.

Mens nogle brancher ofte får hug, får frisører, læger, tandlæger og dyrlæger til gengæld færrest irettesættelser af Arbejdstilsynet. Her skal der kontrolleres tre virksomheder i gennemsnit, før tilsynet spotter problemer med arbejdsmiljøet, skriver Ugebrevet A4.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078