Dansk firma bag Tysklands første store vejbro i komposit
Vejdirektoratet i det tyske forbundsland Hessen har i forbindelse med projekt ”Staufreies Hessen” installeret en letvægtsbro i komposit, fremstillet af profiler fra Middelfart-virksomheden Fiberline Composites. Broen blev den 25. juli løftet på plads over den nye B455/B3 hovedvej ved Friedberg nord for Frankfurt.
- I tæt befolkede områder giver traditionelle brobyggerier meget hurtigt lange bilkøer. Dette er et afgørende argument for kompositbroen, der kan monteres på stedet i løbet af få timer, og samtidig har den fordel, at broen er modstandsdygtig over for korrosion, siger Stefan Hodes.
Stort behov for istandsættelse og nybyggeri
Op mod 70 % af Tysklands vejbroer er mere end 40 år gamle betonkonstruktioner, der er slidt ned og i stigende grad belaster vejdirektoratets konto for vedligehold. Den nye kompositbro er bestandig over for vejsalt og frost, hvilket gør den til et fremtidssikret alternativ, siger Stefan Hodes.
En anden fordel er den lave vægt, som betyder, at man kan formontere eller præfabrikere broer i langt større længder end ved tilsvarende stål- eller betonkonstruktioner.
Mens gang- og cykelbroer kan udføres som rene plastkompositløsninger, er vejbroer til tung trafik begrænset i deres spændevidde. For at komme op på den nødvendige bæreevne, kan man enten bruge kulfiberforstærket plast, som dog endnu er ret dyr, eller kombinere glasfiberarmeret plast med stål. Limer man Fiberlines brodækprofiler på ståldragere, opnås en løsning, der prismæssigt kommer nærmere traditionelle løsninger.
Konstruktive fordele næsten uden meromkostninger
Institut für Tragkonstruktionen (ITKE) ved Stuttgart Universitet under ledelse af den tyske arkitekt-ingeniør, professor Jan Knippers har leveret tests, tegninger og beregninger til komposit-broprojektet i Friedberg.
- Korrosionsbestandigheden og den hurtige installation er nok de mest afgørende argumenter. Men også på prisen kan vi med vores hybridløsning af stål med pålimede brodæk-profiler af plastbaseret komposit efterhånden godt være med, forklarer Jan Knippers.
Fiberline kommunikationschef Finn Jernø ser frem til, at europæiske vej- og jernbanemyndigheder får øje på den nye teknologi til vejbroer, som nu er sket i Tyskland og tidligere i England.
- Ikke alene trænger mange vejbroer til udskiftning, men en del er slet ikke bygget til moderne tung lastbilstrafik, siger Finn Jernø.
I forvejen bruger europæiske brobyggere Fiberlines kompositprofiler til gang- og cykelbroer, enten alene i form af brodæk eller som hele kompositbroer, der bruges over jernbaner, vandløb eller veje, siger Finn Jernø. I juni indviede Middelfart Kommune således en gang- og cykelbro i komposit i Nørre Aaby på Fyn.
Kilde: Fiberline Composites