23948sdkhjf

Bæredygtig masterplan under udvikling

Siden schmidt hammer lassen architects vandt den internationale arkitektkonkurrence i januar 2008, har et projektteam arbejdet på det endelige design af masterplanen for ECOBAY – en ny bydel placeret på Paljassaare halvøen ved den estiske hovedstad Tallinn.
Siden schmidt hammer lassen architects vandt den internationale arkitektkonkurrence i januar 2008, har et projektteam arbejdet på det endelige design af masterplanen for ECOBAY – en ny bydel placeret på Paljassaare halvøen ved den estiske hovedstad Tallinn.

Med udsigt over Østersøen, en beliggenhed tæt på Tallinn centrum og med det store naturreservat Nature 2000 som nærmeste nabo, har byudviklingsområdet i sig selv et stort potentiale.

Ambitionen er at udnytte denne unikke location til at skabe en moderne, multifunktionel bydel med boliger, erhverv, skoler, små lokale butikker, caféer og børnepasning – i det hele taget alle de tilbud og services som kræves i en mangfoldig og levende bydel.

Bæredygtig livsstil
Bæredygtighed er det gennemgående tema for teamet af arkitekter, byplanlæggere og rådgivende ingeniører som står bag ECOBAY:

- Når vi står overfor at udvikle en helt ny by, så mener jeg, vi bør være med til at finde løsninger på nogle af de udfordringer, vi har som samfund. Hvordan skaber man bedst en grøn og bæredygtig bydel? Hvordan sikrer man et forskelligartet og mangfoldig sammensætning af bydelens brugere? Og hvordan skaber man et byområde som ikke lukker sig om sig selv, men som tværtimod åbner sig mod sin omverden? Dette er nogle af de udfordringer, vi har arbejdet målrettet med i designet af ECOBAY, fortæller Morten Holm, partner i schmidt hammer lassen architects.

Bæredygtighedsagendaen har ført til en lang række konkrete initiativer. For eksempel skaber et mangeartet miks af forskellige funktioner i bydelen et markant lavere transportbehov end i andre byer – de fleste daglige destinationer er organiseret, så de uden problemer kan nås til fods eller på cykel. Desuden er der planer for anvendelse af geotermisk energi, vindenergi fra etablering af mindre vindmølleparker og udnyttelse af overskydende energi fra et nærliggende rensningsanlæg.

Udover disse meget konkrete grønne tiltag søger masterplanen at skabe rammerne for en hensigtsmæssig organisering af den kollektive transport; mere præcist kigges der eksempelvis på muligheden for at etablere en ny letbane i bydelen.

Organisk udformning
Den nye masterplan bærer præg af en grundig og konsekvent indplacering af bygningerne i henhold til forudgående klimatiske studier. Det handler først og fremmest om at udnytte solens energi, samtidig med at varmetab som følge af skyggedannelser søges reduceret. Det har resulteret i en byplan, som fremstår med varierende højder, og som er tilpasset klimatiske studier af sol og vind.

Selvom byplanen fremstår organisk og nærmest romantisk i sit udtryk, så har det bagvedliggende rationale været at håndtere de til tider temmelig barske vinde som kommer ind fra Østersøen. I stedet for et usmidigt og rigidt bydesign har man skabt et gennemgående grid i organiske former, som mest af alt giver associationer til strandens klitter.

Fremtidens by
Boligerne i ECOBAY bliver opført med forskellige energiprofiler – visse boliger vil således opnå en energibesparelse på hele 70 % af det normale energiforbrug.

I forbindelse med udviklingen af masterplanen for ECOBAY har der været skabt et bredt samarbejde med alle involverede lokale og regionale beslutningstagere for derigennem at sætte nye standarder for byudvikling. Målsætningen har hele tiden været, at ECOBAY skal blive en rollemodel for fremtidens bæredygtige bymiljøer.

Bygherren, ECOBAY OÜ, planlægger at udvikle de i alt 481.000 m2, som omfattes af masterplanen inden for en periode på ca. 15-20 år. Til den tid vil ca. 6.000 mennesker bo og arbejde i ECOBAY.

Masterplanen udvikles i et samarbejde mellem schmidt hammer lassen architects, Buro Happold Rådgivende Ingeniører og Møller & Grønborg.


Kilde: schmidt hammer lassen architects

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141