23948sdkhjf

Bjarke Ingels omdanner Aalborgs spritfabrikker

Nyt center for kunst, kultur og oplevelser er på tegnebrættet ved Limfjorden. Og ambitionsniveauet er højt.
Bjarke Ingels Group, BIG, har udført et skitseprojekt for en omfattende ombygning af Aalborgs fredede spritfabrikker på havnefronten.

Går alt efter planen, vil spritfabrikkernes 20.000 kvadratmeter i sommeren 2019 være omdannet til ”Cloud City” med blandt andet kunstcenter, mikro-destilleri, teater, torvehal, hotel, detailhandel og boliger.

Centralt for omdannelsen er et næsten monumentalt kunstværk, udført af den verdenskendte argentinske kunstner, Tomás Saraceno, der kommer til at rage 30 meter i vejret.

Kommune klar med millioner
Den politiske opbakning er til stede. I sidste uge tilkendegav et flertal i Aalborgs byråd, at man har til hensigt at støtte tilblivelsen af Saracenos kunstværk med 25 millioner kroner samt yderligere tre millioner kroner årligt til drift og vedligehold.

Ifølge den ene af initiativtagerne til projektet, den lokale erhvervsmand Martin Ole Nielsen, er det et helt afgørende signal til omverdenen om, at kommunen ønsker at få projektet til at lykkes.

- Det er overmåde vigtigt, når vi nu skal ud til fonde og private, som, vi håber, vil være med til at rejse resten af de skønsmæssigt 100-150 millioner kroner, som det hele vurderes at koste, siger Martin Ole Nielsen.

Ny kulturarv med respekt for det gamle
Han understreger, at omdannelsen af de 20.000 kvadratmeter fabriksbygninger sker fuld respekt for områdets historie og de bygninger, som siden overtagelsen er blevet fredede.

- Det er jo netop, fordi vi vil beskytte denne nationale kulturarv og samtidig åbne den for aalborgenserne, danskerne og verden, at vi har skabt projektet. Det gøres nemlig bedst ved at skabe ny interessant kulturarv med stor respekt for det gamle, der var, forklarer Martin Ole Nielsen og tilføjer, at han og projektpartneren, den københavnske frugtgrossist Jan Ghisalberti, har et tæt samarbejde med Kulturstyrelsen og Peder Elgaard Arcitects om, hvordan man respektfuldt håndterer de bærende fredningsværdier.

Arkitekt Bjarke Ingels siger selv om projektet og sit engagement:

- Mange steder i verden oplever vi, at industrikomplekser lukke ned og skaber plads for byudvikling, men ofte med et tab af kulturarv, når ejerlejligheder erstatter industribygninger. Vi har forsøgt sammen med Martin Nielsen og Jan Ghisalberti at udvikle en masterplan, som dyrker industrikompleksets finurligheder og tilfører en række nye arkitektoniske indspark, så det nye og det oprindelige tilsammen skaber et farverigt og levende bymiljø. Med kunsthallen og Saracenos mesterværk vil Aalborg få et kulturelt epicenter, som ikke kun vil kunne mærkes i Danmark, men som vil give genlyd over hele verden.

Det indeholder projektet
2.500 kvadratmeter kunstcenter, drevet af en erhvervsdrivende fond.

Mikrodestilleri, drevet af Arcus, som i dag producerer de kendte Aalborg-snapse og Gl. Dansk. Der bliver tale om et åbent oplevelsescenter i fire etager.

Hotel med 126 værelser i et, for Aalborg, hidtil uset kvalitetsniveau. En kendt, unavngiven hotelorganisation har givet foreløbigt tilsagn om at ville være med.

Danmarks største oplevelsescenter for produktion af organisk chokolade. En producent er klar som samarbejdspartner.

Torvehal / markedsplads med salg af særligt nordjyske fødevarer ugen rundt og samtidig adgang til små sandwichboder og kvalitetsrestauranter.

Relevante butikker med relation til brugskunst af international kvalitet.

Bolighus på 1.600 kvadratmeter.

”Harbour Gate” med 20 eksklusive lejligheder samt seks ’fabriksboliger’ med højt til loftet og kæmpestore vinduespartier mod fjorden.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109