106 almene boliger i ny Aarhus-bydel
AAB vinder bygherrekonkurrence i Risskov Brynet og gør nu klar til at sende byggeriet i udbud.
En konkurrence med deltagelse af tre boligforeninger er faldet ud til fordel for AAB, som nu skal i gang med at forberede udbuddet af et projekt med 62 ungdomsboliger, 10 handicapboliger og 34 familieboliger.
AAB’s vinderforslag til bygherrekonkurrencen er udviklet i samarbejde med Loop Architects, Søren Jensen, Envidan og Schønherr, men det er ikke sikkert, at det bliver de samme rådgivere, der skal udforme det endelige projekt.
- Vi ved ikke, hvem der kommer til at køre det her projekt videre for os, men vi har selvfølgelig en formodning om, at der vil være en del personsammenfald, siger Anders Rønnebro, direktør i AAB, til Building Supply.
- Vores ambition er, at det bliver et byggeri, der kan opnå DGNB Guld. Vi har lavet en screening af lokalplansområdet, der viser, at det godt kan lade sig gøre, fortsætter han og pointerer, at det bliver et projekt, der kommer til at lægge stor vægt på livet uden for.
Går alt efter planen, vil AAB formentlig gå i gang med at bygge omkring årsskiftet, og de nye boliger vil i så fald stå færdige medio 2018. Boligselskabet har endnu ikke lagt sig fast på en entrepriseform.
Konkurrencer giver bedre projekter
Det er første gang, at Aarhus Kommune har afholdt en bygherrekonkurrence om byggeri af almene boliger, og Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø, er glad for resultatet.
- Projektet giver kvarteret nogle rigtig gode boliger, som helt almindelige aarhusianere har råd til at bo i. Samtidig er projektet udformet på en måde, så det giver noget tilbage til kvarteret. Bygningerne er med til at skabe gode byrum og mødesteder for beboerne, og det er netop tanken bag konkurrencerne om nye boligprojekter, fordi vi skal bygge god by.
Modellen med konkurrenceudsættelse vil også fremover blive anvendt ved almene boligprojekter, hvor det er vurderingen, at kommunen har en interesse i, at få den højest mulige kvalitet i forbindelse med eksempelvis arkitektur eller byrum. Det hilses velkomment i AAB:
- Der er jo ingen tvivl om, at når Aarhus Kommune lader en konkurrence afgøre, hvem der skal bygge, så tvinger man boligforeningerne til at tænke sig ekstra godt om. Man får helt sikkert bedre kvalitet for skattekronerne, men det er vigtigt, at Aarhus Kommune har en åbenhed om konkurrencevilkårene og sikrer, at alle bagefter kan se, hvorfor vinderen vandt og taberne tabte. Kun på den måde bliver vi alle klogere til næste gang, der udskrives en konkurrence, siger Anders Rønnebro.