Viborg Baneby har valgt sin arkitekt
Se Cubos vinderforslag i konkurrencen om Viborgs nye gymnasium og banebro med en samlet byggesum på en kvart milliard kroner.
4
Billeder
Gymnasium og banebro set fra øst langs sporet ved Ny Banevej. Visualisering: Cubo Arkitekter
Vinderteamet:
Cubo Arkitekter A/S (hovedrådgiver)
Møller & Grønborg A/S (underrådgiver)
ISC Rådgivende Ingeniører A/S (underrådgiver)
Dansk Energimanagement & Esbensen A/S (underrådgiver)
Frie Jernbanekonsulenter (konsulent)
Niras A/S (konsulent)
- Sammen med det øvrige team har Cubo Arkitekter skabt et projekt, der æstetisk og funktionelt binder byen sammen. Ikke blot som det fysiske koblingsled, men som også et spændende byrum, der rent mentalt styrker oplevelsen af en sammenhængende by og på en måde giver projektet et rigtig godt afsæt for den udvikling, der er i gang i sydbyen. Projektet bygger i det hele taget flot videre på tankerne i den udarbejdede visionsplan for Viborg Baneby, siger projektchef Lars Autrup fra Realdania, der står bag projektkonkurrencen i samarbejde med Viborg Kommune og Mercantec.
Cubo Arkitekter A/S (hovedrådgiver)
Møller & Grønborg A/S (underrådgiver)
ISC Rådgivende Ingeniører A/S (underrådgiver)
Dansk Energimanagement & Esbensen A/S (underrådgiver)
Frie Jernbanekonsulenter (konsulent)
Niras A/S (konsulent)
Det nye gymnasium får et areal på 13.000 kvadratmeter og skaber plads til 1.200 studerende og 130 medarbejdere. Banebroen er en stiforbindelse på cirka 270 meter, der består af to broer på henholdsvis 50 og 70 meter samt offentlige arealer. Den samlede byggesum løber op i omkring 250 millioner kroner.
De to projekter er adskilte, men samtidig afhængige af hinanden i både planlægning og udførelse. Projekterne flettes sammen af Hærvejspladsen, der er et 1.000 kvadratmeter stort torv, der anlægges ved gymnasiets hovedindgang i anden sals højde.
Konkurrencen omfatter endvidere forslag til en bebyggelsesplan for det ”sydlige byggefelt”, som ejes af Viborg Kommune, og som påregnes udbudt til investorer.
- Indtil nu har vi drømt om, hvad der skal ske i dette område. Med vinderforslaget kan vi nu se, hvordan opgaven med at indplacere de mange elementer i området rent faktisk skal løses, siger borgmester Torsten Nielsen.
Udbud af entrepriser indledes i december 2016, og selve byggeriet startes op i marts 2017. Gymnasium og banebro skal være klar til indflytning og ibrugtagning i fjerde kvartal 2018.
Dommerkomiteens giver følgende begrundelse for valget af det vindende forslag:
"Broens design bliver videreført til Hærvejspladsen, og den omkringkransende pladsdannelse, der indskriver gymnasiets møde med torvets udstrækning. Ved dette greb opnås en overbevisende løsning, som nedbryder gymnasiets høje bygningsvolumen til to enheder, hvor den øvre del står som en pavillon på pladsdannelsen, og den nedre del pakker sig under denne, med god kontakt til det omkringliggende terræn og gader, og op igennem det voluminøse indre. Dette designgreb er bedste bud på indlevelsen af konkurrencens ønske om at få gymnasiet integreret med broen, som forbinder midtbyen med banebyen syd for sporforløbet."