23948sdkhjf

Nu skal råhuset printes ud

Fyld flydende beton på en 3D-printer og print selv dine betonelementer. Nyt projekt skal bringe 3D-print tættere på den danske byggebranche.
Kan knust beton, mursten, gips og andet byggeaffald genanvendes og indgå i nye byggematerialer ved hjælp af 3D-printteknologi?

Blandt andet dette skal et konsortium bestående af NCC, Force Technology, Gips Recycling og 3D Printhuset undersøge med støtte fra Erhvervsstyrelsens Grønne Omstillingsfond.

- Med partnerskabet vil vi bane vejen for brug af 3D-print i dansk byggeri. Teknologien ser lovende ud for byggebranchen på en række punkter, siger Jim Larsen, faglig leder i 3D Printhuset, der har showrooms og kontorer i København og Aarhus.

Potentialet er enormt
Projektet er allerede godt i gang. Den printer, der skal bruges til at teste materialerne, er ved at være færdig og kan printe konstruktioner i op til næsten 1 meter i bredden og længden samt 60 centimeter i højden. Det giver mulighed for at teste forskellige materialers egnethed, herunder genanvendt knust beton, tegl, gips og andet byggeaffald.

- Det er ikke et spørgsmål, om det kan lade sig gøre at printe en bygning. For det kan det. Spørgsmålet er, hvad der kan lade sig gøre i Danmark i forhold til blandt andet materialesammensætning, økonomi og lovgivning. Det er et spændende område og potentialet er enormt, siger Jim Larsen.

Han fremhæver områder som automatisering, bedre sikkerhedsforhold og mindre materialeforbrug som nogle af de mest åbenlyse potentialer ved at satse på 3D-teknologi.

Alene på undgået spild kan der ved udbredt anvendelse af 3D-printet byggeri potentielt spares milliarder, ligesom nedbrudte byggematerialer vil kunne anvendes som råvare med den nye teknologi.

Udfordrer husets geometri
Ifølge Jens Henriksen fra Force Technology består den primære udfordring i at nedbringe mængden af cement i den samlede konstruktion for at gøre byggeriet mere bæredygtigt i både økonomisk og miljømæssig forstand.

- Et hus er ikke bæredygtigt, bare fordi det printes. Det bliver først bæredygtigt, hvis vi kan substituere materialer og bygge smartere. Forenklet sagt handler det om at anvende det rigtige materiale med den rigtige styrke og de rigtige egenskaber på det rigtige sted, siger han.

Det er en tankegang, der udfordrer husets traditionelle geometri. Ved eksempelvis at bygge kuppelformet er det muligt at kompensere for cementens lave trækstyrke og samtidig reducere overfladens areal.

- Man skal lade være med at tænke i firkantede kasser, for så kommer et 3D-printet byggeri aldrig til at hænge sammen, siger Jens Henriksen.

Målet er viden
Projektet "3D Printet Byggeri" løber frem til udgangen af 2017 og modtager i alt 2.647.200 kroner i støtte fra Erhvervsstyrelsens Pulje for Grøn Omstilling.

Til den tid er det ikke et krav, at konsortiet skal kunne fremvise et 3D-printet hus. Fokus er først og fremmest på at teste forskellige materialers egnethed som 3D-printede materialer til byggeformål i Danmark og formidle denne viden til relevante aktører i byggebranchen.

Til formålet har konsortiet netop lanceret et website - www.3dprintetbyggeri.dk - hvor alle interesserede kan engagere sig i partnerskabet og eller blot følge med. Senere i processen er det planen at afholde to konferencer om emnet for alle aktører i byggebranchen.

Netop nu arbejder projektdeltagerne på at indsamle viden om de erfaringer, som andre har inden for 3D-printet byggeri. Det sker blandt andet ved at besøge 15-20 af de førende projekter og universiteter inden for 3D-printet byggeri rundt om i verden.

- Vi har selvfølgelig en ambition om at nå så langt, at vi kan printe et eller andet. Men hvad det bliver, må tiden vise, siger Jim Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094