23948sdkhjf

Ambitiøse mål for genanvendelse i Carlsberg Byen

Helt op til 98 procent af byggematerialerne genanvendes ved opførelsen af Københavns nye bykvarter.
- Først screener vi på traditionel vis for miljøskadelige stoffer. Derefter går vi i dybden med indtrængningsprøver og supplerende materialeprøver, og endelig samler vi resultaterne i en minutiøs, miljømæssig kortlægning, der omfatter det samlede projekt og indgår i udbudsmaterialet.

Det er Martin Nerum Olsen fra Dansk Miljøanalyse A/S, der sætter ord på Carlsberg Byens nye normsættende strategi for miljøsanering.

Her har bygherre og entreprenører fra starten valgt at inddrage miljøanalytikere for at sikre en total afdækning af miljørisici gennem hele processen fra sanering og nedrivning til bortskaffelse og genanvendelse.

- På den måde undgår vi miljømæssige overraskelser. Både penge- og tidsforbrug på en nedrivning er minutiøst kortlagt, allerede før vi starter nedrivningsudbuddet. Det giver sikkerhed både for os, entreprenører og de nye beboere, der kan vide sig helt sikre på at området og bygningerne er fri for miljøskadelige stoffer, fortæller projektleder Thomas Clausen fra Carlsberg Byen.

Tungmetaller og PCB
I Carlsberg Byen er målet at genanvende helt op til 98 procent af byggeaffaldet. Erfaringer fra tidligere nedrivningsopgaver i området har vist nødvendigheden af løbende at revurdere metodevalg og implementere nye miljømæssige procedurer.

- Det handler ikke kun om de bygninger, der rives ned. Når vi graver, finder vi gamle, tidligere nedrevne bygninger, der i tråd med datidens retningslinjer er blevet knust og nedgravet, fortæller Thomas Clausen.

Screeninger har vist, at det gamle byggeaffald kan indeholde både tungmetaller og PCB, ligesom miljøscreeninger har vist, at områdets fredede og bevaringsværdige bygninger kan rumme miljømæssige overraskelser, som må afhjælpes.

- Vi arbejder uden kompromisser og intet overlades til tilfældighederne. Alle miljøskadelige stoffer kortlægges minutiøst, genanvendes i videst muligt omfang eller bortskaffes, understreger Thomas Clausen.

Det gode eksempel
Martin Nerum Olsen fra Dansk Miljøanalyse er ikke i tvivl om, at fortidens miljøsynder igen og igen vil dukke op i takt med at flere eksisterende bygninger transformeres eller rives ned som led i byens udvikling og fornyelse.

- I de tilfælde er det vigtigt, at der gennemføres en minutiøs kortlægning sammenholdt med en historisk afdækning. Bygningerne har nemlig ofte været anvendt til mange formål og er ofte bygget om ad flere omgange – hver gang med risiko for inddragelse af den tids miljøsynder, siger han.

Ifølge Martin Nerum Olsen er læren fra Carlsberg Byen, at denne type af projekter bør indledes med miljøscreening, og at miljøanalytikeren bør inddrages frem gennem hele processen.

- Sammen med Københavns Kommune har Carlsberg Byen sat det gode eksempel for fremtidens miljømæssige løsningsmodeller, der både sikrer holdbare byggebudgetter, rigtig miljømæssig
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109