23948sdkhjf

STB skal bygge bæredygtigt i Silkeborg

Ny bydel kommer på sigt til at rumme 130 boliger.
Synlig regnvandshåndtering, grønne tage og vægge med slyngplanter.

De grønne løsninger er i højsædet for den nye bæredygtige bydel, Gødvad Enge, i det nordøstlige Silkeborg. Det 30 hektar store område skal efter planen rumme i alt 170 boliger, når det er helt udbygget.

Jorden i Gødvad Enge er meget lerholdig og sammenholdt med de senere års store regnskyl, har det været nødvendigt at finde på løsninger til at tackle udfordringerne med regn og lerjord. Området, der ligger på et skrånende terræn, bliver derfor forsynet med grøfter, render, regnkasser, regnvandsbassiner og store regnbede. Flere af de store veje bliver ligeledes forsynet med gennemtrængelige vejbelægninger, som vandet kan sive igennem.

Nye og visionære tanker
Blandt områdets bygherrer er Arbejdernes Byggeforening, der omkring 1. april påbegynder byggeriet af 30 almene familieboliger. Byggeriet til 37 millioner kroner er tegnet af Aarstiderne Arkitekter og kommer til at håndtere en stor del af bydelens overfladevand.

Bebyggelsen består af 15 dobbelthuse, der er samlet omkring en åben passage med et rekreativt grønt område. Husene har grønne tage, hvorfra vandet ledes til vandrender langs interne veje og videre til en vandlegeplads i den grønne passage, og således synliggør vandets bevægelse i arkitektur og landskab. De grønne tage kan forsinke regnvandets videre færd og dermed mindske faren for overløb ved voldsomme regnskyl.

Husene er desuden forsynet med en grøn væg med slyngplanter, der udover at kunne opsuge vand, fungerer som afskærmning mellem naboerne. Udearealerne blender ind i områdets natur med vildtvoksende græs med markblomster, forskellige bærbuske omkring haverne og frugttræer og små bakker i det vilde græs. De grønne tage øger samtidig biodiversiteten, da de giver grobund for mere fugleliv.
- Der er tænkt nyt og meget visionært her, så det bliver et rigtig spændende byggeri at komme i gang med, siger administrerende direktør i STB Byg, Jens Winther.

Bæredygtighed og totaløkonomi
Dobbelthusets udformning tager udgangspunkt i terrænet, og består af en etplans bolig med henholdsvis tre og fire rum til den ene side og en toplans bolig med fire rum til den anden side.

Husene beklædes på ydersiden med tegl og skifer. Der er generelt lagt vægt på anvendelse af materialer med lang levetid og lave krav til vedligehold. STB Byg har de senere år været involveret i en del byggerier, hvor energirigtige- og bæredygtige løsninger har haft høj prioritet, og det afspejles af virksomhedens materialestrategi.

- Når det kommer til materialer, arbejder vi ud fra en overordnet indkøbsstrategi, hvor vi vælger ud fra såvel bæredygtighed som det totaløkonomiske resultat, hvilket betyder, at vi altid vælger materialer med lang levetid og minimal vedligeholdelse, forklarer Jens Winther.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126