81 millioner til bedre boligrenoveringer
Fremtrædende aktører fra hele værdikæden går sammen om at afprøve helt konkrete idéer til renovering af ældre, almene boliger.
Ambitionerne er høje for det konsortium, som nu igangsætter Projektet REBUS (REnovating BUilding Sustainably).
Samarbejdspartnerne i REBUS-projektet:
DTU BygTeknologisk Institut
NCC Construction Denmark A/S
Saint-Gobain Nordic A/S
Henning Larsen Architects A/S
Cowi A/S
Frederikshavn Boligforening
Aalborg Universitet/Statens Byggeforskningsinstitut
Himmerland Boligforening
- Netop i denne type boliger er der et stort behov for opgraderinger, så energiforbruget kan nedsættes, samtidig med at der skabes et godt indeklima og funktionsdygtige boliger, siger institutdirektør, Niels-Jørgen Aagaard, fra DTU Byg.
En unik platform
Sektionsdirektør i NCC, Hans Blinkilde, har været med fra begyndelsen, da partnerskabet blev samlet. Han er sikker på, at projektet kan gøre en afgørende forskel i en branche uden den store tradition for innovation.
- i har etableret en unik platform for at udvikle noget, der kan bruges konkret, ikke mindst fordi udviklingen vil blive testet og demonstreret i 1:1 på et antal byggeprojekter. Målet er at skabe ny forretning og mere beskæftigelse i Danmark, siger Hans Blinkilde.
Partnerskabet ser blandt andet på mulighederne for at udvikle rammevilkårene og organiseringen af et byggeprojekt, så det bliver nemmere for bygherre at igangsætte en renovering. Et andet væsentligt område er dokumentation og styring af en renovering, så det bliver mere enkelt at dokumentere effekten af en renovering, for eksempel i forhold til at sikre et sundt indeklima.
Et essentielt mål for REBUS-partnerskabet er at få resultaterne ud til hele den danske byggebranche og få dem sat i anvendelse til gavn for samfundet. Her skal blandt andre Innobyg samt GTS og de involverede universiteter spille en afgørende rolle.
Udfordringer håndteres parallelt
Projektet er baseret på en helhedsorienteret tilgang til renovering af beboelsesejendomme. Tankegangen er, at en velafprøvet løsning, der både inddrager organisering og nye teknologiske løsninger, er nødvendig, hvis byggebranchen skal tage nye løsninger til sig.
- Byggebranchen er præget af mange udfordringer; blandt andet en lav produktivitet, en fragmenteret værdikæde og usikkerhed omkring, hvordan renoveringsmål bliver opfyldt. I REBUS vil vi håndtere de mange udfordringer parallelt. Det giver mulighed for at inddrage alle parter i en renoveringsproces og samtidig udvikle et marked for dyb renovering, der inkluderer funktionalitetstilpasning, brugerønsker, indeklima, energioptimering og en betydelig reduktion af ressourcer og omkostninger, forklarer Geo Clausen, professor og sektionsleder for Indeklima og Bygningsfysik på DTU Byg.
Digitale performance-modeller, der skal bruges til styring og dokumentation af en effektiv renovering, der også sikrer et godt indeklima og en god funktionalitet.[/content][/box]I den danske byggebranche udgør markedet for renovering over 70 % af det samlede marked for nybyg og renovering. Der er derfor store gevinster at hente ved at optimere både de organisatoriske og teknologiske løsninger ved renoveringsarbejde.
Stort potentiale for eksport
Dertil kommer, at der er et betydeligt internationalt markedspotentiale i at lave løsninger baseret på bebyggelse fra netop denne periode.
- Elementbyggerier fra 1960’erne og 1970’erne repræsenterer en omfattende del af den internationale bygningsmasse. Det betyder, at der er et stort marked for eksport af de produkter, processer og metoder, som bliver udviklet i REBUS. Særligt i Tyskland, Frankrig, Sverige, Norge og England er der gode afsætningsmuligheder for løsninger baseret på denne type byggeri, siger Geo Clausen.
Født i Innobyg
De første sten til det nye partnerskab blev lagt i regi af Innobyg, og hed dengang Inno+. Ifølge sekretariatsleder Kasper Lynge Jensen er REBUS-projektet et fremragende eksempel på, hvad et godt netværk er i stand til.
- Det kan skabe stærke relationer og samarbejde på tværs af en branche med så mange aktører som i byggeriet. Det er altså lidt af en bedrift, hvis du spørger mig, siger Kasper Lynge Jensen.
Også styregruppeformand for Innobyg, Michael H. Nielsen, som til daglig er direktør i Dansk Byggeri, er tilfreds med outputtet, der er et eksempel på, at offentlige midler til innovation i byggeriet kan være en fornuftig investering.
- Samfundspartnerskabet er vigtigt for branchen, og projektet vil være med til at skabe nye forretningsområder for branchens virksomheder. Samtidig er REBUS en oplagt mulighed for at vise, at vi kan udvikle og innovere på tværs af aktørerne i byggeriet, så der bliver skabt nye effektive forretningsmodeller, siger Michael H. Nielsen.