23948sdkhjf

Sprogkyndige kan forbedre sikkerheden på byggepladser

Beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft på byggepladserne udfordrer sikkerheden på byggepladser. En sprogkyndig kan være en del af løsningen, foreslår forskningsprojekt ledet af Cowi.
På de byggepladser, hvor der er beskæftiget udenlandske arbejdstagere, er klar kommunikation om risici afgørende for sikkerheden. Det kan derfor være fornuftigt at stille krav om, at der altid skal være en sprogkyndig til stede, der kan kommunikere med de arbejdstagere, som ikke taler arbejdssproget på byggepladsen.

Sådan lyder et af flere forslag i et nyt værktøj, der handler om at indarbejde sikkerhedskrav som et supplement i arbejdsklausulerne ved offentlige bygge- og anlægsprojekter, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Om projektet
Projektet ”Indsats mod arbejdsulykker ved offentlige bygge- og anlægsprojekter, hvor der beskæftiges udenlandsk arbejdskraft” har til formål at udvikle et værktøj, som offentlige bygherrer
ønsker at anvende for at:

1. Bidrage til en reduktion af ulykkesrisici på byggepladser, hvor der beskæftiges udenlandsk
arbejdskraft.

2. Modvirke unfair konkurrence.

3. Foregribe negativ presseomtale og forsinkelser af arbejdet grundet Arbejdstilsynets og/
eller de faglige organisationers indgriben ved sikkerhedsmæssige brud på reglerne.

Værktøjet anvendes til at supplere arbejdsklausuler med sikkerhedsmæssige krav. Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.
80-90 procent af kommunerne og alle regionerne anvender i dag arbejdsklausuler, når de udbyder byggeopgaver.

- Vi ser, at arbejdsklausuler er blevet det værktøj, som det offentlige tager i anvendelse for at dæmme op for de problemstillinger, der kan være forbundet med beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft, siger Marchen Petersen fra Cowi, som leder forsknings- og udviklingsprojektet.

Specifikke krav på syv områder
Idéen er, at den sprogkyndige skal have indsigt og være en del af arbejdspladsen, så vedkommende kan videreformidle i de rigtige tekniske og sikkerhedsmæssige termer. Altså at en af de ansatte eksempelvis udnævnes til også at være sprogkyndig.

- Vores tese er, at hvis bygherrerne formulerer nogle specifikke sikkerhedsmæssige krav målrettet de særlige risikofaktorer for den udenlandske arbejdskraft, så kan de bidrage yderligere til at højne sikkerheden. Det er det, vi arbejder med i vores værktøj, fortæller hun.

Forskerne har derfor formuleret konkrete og meget specifikke krav på syv områder – som skal lette muligheden for kommunikation og få den udenlandske arbejdskraft inddraget i arbejdsmiljøarbejdet og øget information og vidensoverførsel.

- Vi tror på, at en udvidet forståelse og anvendelse af arbejdsklausulen til at sikre ordentlige sikkerhedsmæssige forhold vil skabe en win-win-situation. I det værktøj, som vi er ved at udvikle, har vi udarbejdet en række plukbare og justerbare formuleringer, som bygherrerne kan bruge direkte, siger Marchen Petersen.

Værktøjet skal efter planen være færdigt sommeren 2016, men findes indtil videre i en betaversion.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094