23948sdkhjf

Find det rigtige træ til dit byggeprojekt

Der findes over 50.000 tropiske træsorter på verdensplan, men kun ganske få af disse bruges i byggeriet. Ny database skal sprede kendskabet til de mange ukendte sorter.
I samarbejde med Danida lancerer FSC Danmark en international database med det formål at fremme brugen af mindre kendte træarter.

- Alle kender arter som teak og mahogni og derfor bliver de også efterspurgt, men der findes et uudnyttet potentiale i de mindre kendte arter. Når man vælger arter, som man normalt ikke efterspørger, spredes presset imellem flere arter og på flere skoveområder, oplyser Kristian Jørgensen, projektansvarlig i FSC Danmark.

Masser af cases
Databasen indeholder konkrete brugscases samt tekniske data for mere end 200 træsorter, og den vil blive udvidet løbende.


Mere bæredygtigt træ i byggeriet
Databasen er målrettet arkitekter, designere, bygherrer, leverandører og rådgivere og er samtidig et led i et flerårigt projekt, der skal få mere bæredygtigt træ ind i byggeriet i Danmark.

Projektet støttes af Danida, og FSC Danmark stiller i den forbindelse en lang række aktiviteter og konkrete værktøjer til rådighed.

Ligger du inde med cases, hvor der er brugt FSC-certificerede og mindre kendte træarter, så kan du selv bidrage til databasen. Kontakt Kristian på kristian@fsc.dk.

Databasen findes på www.lesserknowntimberspecies.com
Som et centralt element kan man søge på, hvad man skal bygge og se eksempler på konkrete projekter, hvor de foreslåede mindre kendte træarter er brugt.

- Igennem vores arbejde med at fremme mindre kendte træarter er det blevet mere og mere tydeligt, at de konkrete cases er mindst lige så vigtige som de tekniske data, når byggeriets interessenter træffer deres valg om træarter. Derfor er databasen fyldt med billeder af cases, hvor FSC-certificerede og mindre kendte træarter er brugt. Selvfølgelig følges de af de tekniske data også, siger Kristian Jørgensen.

Kendskab giver tryghed
En del af budskabet fra FSC Danmark er nemlig, at man i højere grad bør kigge på brugsscenarier frem for artsnavne, når man specificerer træ til et projekt.

- Udfordringen i brancherne, der benytter tropisk træ, er den tryghed, der ligger i at bruge de få kendte arter. Opgaven ligger derfor i at vise de alternative arter i praktisk brug. Der er behov for, at materialevalget for træ sker på baggrund af kvaliteter og anvendelsesmuligheder fremfor udelukkende blot på navn eller vanekøb. Ved at ændre den indledende tilgang til materialevalget kan vi gøre en stor forskel for verdens skovområder, pointerer Kristian Jørgensen.

Større opmærksomhed omkring de såkaldt ”Lesser Known Timber Species” (LKTS) er et eksempel på en udvidet tilgang til bæredygtighed. Det er godt for biodiversiteten og skaber samtidig en bedre økonomi for de skovejere i troperne, som ikke har de kendte arter i deres skovbrug. Uanset art – kendt eller mindre kendt – er det dog en forudsætning, at der vælges træ fra bæredygtige drevne skovområder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127