23948sdkhjf

Danske rådgivere satser på opkøb

Rambøll, Cowi og Niras er de tre danskejede ingeniørvirksomheder, der ligger højest på årets europæiske sector review-rangliste målt på omsætning og antallet af medarbejdere
Europas rådgivende ingeniører har gang i forretningen. Og danske firmaer står stærkt på årets rangliste over Europas 300 største rådgivervirksomheder.

Det viser Svensk Teknik och Designs (STD) Sector Review-undersøgelse, der rangerer virksomhederne i forhold til omsætning og antal medarbejdere.

STD har analyseret den europæiske rådgivende ingeniørbranche, hvor flere danske virksomheder er rykket ned ad listen på trods af, at de er blevet større. Det skyldes hovedsageligt, at den bølge af opkøb og fusioner, man har været vidne til i nu tre år, også præger den europæiske ingeniørbranche. Især de større europæiske virksomheder fortsætter med at fusionere.

Rådgivervirksomheden Niras er placeret som nummer 66 på listen.

- Om vi er placeret som nummer 66 eller 75 på listen er ikke så afgørende. Hvad der er vigtigt, er vores placering i de markeder, hvor vi optræder - vores placering i forhold til de ydelser og kompetencer, vi er specialister i. Der er næsten altid fem firmaer, der kan byde kvalificeret ind på en opgave, og er man udenfor Top 3 i den klub, kan det blive svært. Derfor handler det ikke kun om vores størrelse, men om vores fokus, siger adm. direktør Carsten Toft Boesen fra Niras til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Mere offensive
Han pointerer, at udformer man en liste over det område, der hedder projekter i udviklingslande, ville Niras formentlig være på en europæisk Top 10.

Niras-direktøren glæder sig over, at virksomheden nu er på vej ind i en mere offensiv periode:

- Vi har de seneste cirka tre år fokuseret på lønsomhed. Og ved udgangen af 2015 kom vi i mål og kan nu fokuserer mere på vækst frem mod 2018. Vi har fået styr på forretningen og ryddet op, hvor det var nødvendigt. Blandt andet ved at afvikle vores polske afdeling og vende en tabsgivende svensk afdeling til at blive lønsom, siger han.

150 mio. kroner til opkøb
Carsten Toft Boesen tilføjer, at når man taler om vækst i Niras, kommer man til at drive to tredjedele af væksten ved organisk vækst, og den sidste tredjedel ved hjælp af strategiske opkøb.

- Vi har med nu 1.100 ansatte i Danmark og 200 i det øvrige Skandinavien udpeget syv opkøbsmål, dog uden at sætte firmanavn på, og har afsat 150 mio. kroner til formålet”, siger han.

Rambøll i førertrøjen
Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed, Rambøll, ligger med opkøbet af amerikanske Environ på en europæisk 9. plads.

- Vi er glade for at se, at Rambøll rykker op på listen over de største rådgivere i Europa. Det er vores mål gradvist at styrke vores position i markedet, og denne analyse viser, at vi er på rette vej. Der er stor konkurrence internationalt inden for rådgivning, og vores konkurrenter ekspanderer kraftigt. Vi er selv godt på vej mod en global tilstedeværelse, senest med en solid etablering i Nordamerika, men det er egentlig ikke vores mål at være størst. Det er vores mål at være bedst, siger Lars Ostenfeld Riemann, direktør for Byggeri, Rambøll Gruppen.

- Med købet af Environ kom der 1.500 medarbejdere mere ind i virksomheden. Men vi kan godt mærke, at der er kamp om de europæiske pladser, siger Rambølls kommunikationschef Jesper Fabricius, der i lighed med en konklusion fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) kan genkende, at store udenlandske aktører byder sig til.

Cowi befinder sig i øvrigt på en andenplads, målt på danske virksomheder, nemlig på en 23. plads i Europa – samme placering som sidste år.

Organisk vækst
- Den danske rådgiverbranche har været præget af organisk vækst og en række opkøb af mindre virksomheder med et særligt speciale. Samtidig ser vi, at stadig flere af de markante udenlandske aktører, særligt fra Norden og UK, etablerer sig i Danmark i større eller mindre grad, siger FRI’s adm. direktør, Henrik Garver, som tilføjer:

- Det er ikke blot på hjemmemarkederne i Europa, men også i Nordamerika og Asien, hvor konkurrencen i stigende grad internationaliseres.

Europæisk Sector Review
Danmarks tre største rådgivende ingeniørvirksomheder har disse placeringer i Europa. Tallet i parentes er sidste års placering:
Rambøll 13 (14),
Cowi 23 (23)
Niras 66 (66).
De øvrige store danskejede FRI-virksomheder er placeret sådan:
Alectia 104 (97)
Orbicon 133 (125),
MOE 126 (130)
EKJ 222 (214)
Analysen er baseret på europæiske rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomheders 2014-regnskaber.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141