23948sdkhjf

Arbejdstilsynet i aktion mod sløseri på byggepladserne

I dag får byggepladser over hele landet uanmeldt besøg fra Arbejdstilsynet. Erfaringerne viser, at alt for mange byggepladser sløser med de ansattes sikkerhed og sundhed. Sløseriet er årsag til alvorlige arbejdsulykker og nedslidningsskader.
Når Arbejdstilsynet i dag rykker massivt ud på landets byggepladser, er det 9. gang på to år, at Arbejdstilsynet gennemfører uanmeldte aktioner i byggeriet. Antallet af ulykker på byggepladserne er stadig højt, og Arbejdstilsynet frygter at se en række af ulovligheder og sløseri med sikkerheden. I kikkerten er det farlige arbejde på tage og stilladser, hvor et fald kan få fatale konsekvenser:

- Der sker stadig alt for mange alvorlige ulykker på byggepladserne, særligt hvor der arbejdes i højden. Hvis man falder ned ved arbejde på tage eller ved uafskærmede åbninger inde i bygningen, så går det altså for alvor galt, siger kontorchef Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet.

- Når man ved, hvor galt det kan gå, kan man godt undre sig over, at der ikke gøres mere for at forebygge. Det handler om at sikre, at forholdene på pladsen er i orden og sikkerhedsudstyret er der, hvor man skal bruge det.

Ud over farligt arbejde på tage og stilladser, ser Arbejdstilsynet på de tunge materialer, som man løfter og bærer rundt på byggepladsen. Det kan give alvorlige rygskader og nedslidning af kroppen.

- Vinduer, døre, gasbetonelementer og andre byggematerialer vejer ofte så meget, at det kan give alvorlige rygskader at løfte dem, siger kontorchef Sonja Ploug Jensen. Samtidig er det, der bæres, tit stort og uhåndterligt. Et vindue kan veje 100 kg. Løft af 100 kg kan gøre alvorlig skade. Risikoen er endnu større, hvis ryggen bøjes eller vrides, når man løfter. Her vil den gode løsning være at bruge velegnet løftegrej.

- Mange skader opstår, når tunge materialer bæres, hvor der er mudret, eller hvor der ligger affald, ledninger eller værktøj, som man snubler over. På byggepladserne er der ofte travlt, hvilket er endnu en grund til at tingene ikke skal ligge og flyde. Og så skal tingene transporteres helt frem til arbejdsstedet – ikke bæres, siger Sonja Ploug Jensen.

- Det er sund fornuft, at bruge tekniske hjælpemiddler som fx pladehejs, vindusløftere, vacuumløftere, teleskoplæssere mv. Det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at de er på pladsen - og de ansattes pligt at bruge dem, siger Sonja Ploug Jensen.

Under dagens aktion vil Arbejdstilsynet som et forsøg gennemføre tilsyn på et antal byggepladser på Fyn og i Syd- og Sønderjylland i samarbejde med SKAT. Efter aktionen vil Arbejdstilsynet og SKAT vurdere, om forsøget giver anledning til at udvikle myndighedssamarbejdet fremover.

Kilde: Arbejdstilsynet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078