23948sdkhjf

Energirenovering med tynde teglskaller

Tusindvis af teglskaller i 25 mm tykkelse er monteret uden på isoleringen som led i en energirenovering i Rødovre.
Udvendig efterisolering med teglskaller med respekt for den oprindelige arkitektur var temaet, da Sto Danmark, Enemærke & Petersen, Strøjer Tegl og Pålsson Arkitekter inviterede på byggepladsbesøg i Rødovre Boligselskab.

Omkring 20 arkitekter var mødt frem for at høre om det igangværende renoveringsprojekt, hvor facader, gavle og gavlstykker på 34 boligblokke efterisoleres udvendigt.

- Det er lykkedes os at producere en 25 millimeter tynd facadetegl, som i udtryk ligner den eksisterende teglsten her i bebyggelsen til forveksling, så hele det arkitektoniske udtryk bevares, fortæller direktør Flemming Rasmussen fra Støjer Tegl.

Samlet set har Strøjer leveret 14.000 kvadratmeter facadetegl til renovering af bebyggelsen. De tynde facadetegl limes uden på isoleringen, som i dette tilfælde er 120 millimeter stenuld.

- Det har været en lang og meget grundig proces, men det er nødvendigt, når vi skal levere en kvalitet, som skal holde i mange år fremover. Vores ingeniører i Tyskland har været dybt involveret i projektet og de har stillet store krav til de løsninger, som vi har arbejdet med, siger seniorkonsulent Tage Ludvigsen fra Sto Danmark, der har leveret selve facadesystemet.

Stort markedspotentiale
Byggeriet i Rødovre er bemærkelsesværdigt, fordi det er første gang, at Sto Danmarks facadesystem anvendes på et stort renoveringsprojekt i Danmark. Fordi det er en relativt ny måde at bygge på, har der været en hel del læring undervejs i processen. For eksempel har de involverede murere erfaret, at der er forskel på at lægge en hel teglsten og at lime en tynd sten på en armeret pudset isolering.

- Men det er indtil nu gået rigtigt fint, og resultatet ser godt ud, siger Tage Ludvigsen, der ser store markedsmuligheder i udvendig isolering med finish af tynde facadetegl:

- Boligselskaberne efterlyser nye løsninger til energirenoveringer, og behovet er enormt. Det murede byggeri fra 1930’erne og frem er en epoke i dansk arkitektur, som vi ikke bare kan slå en streg henover. De tynde facadetegl kan produceres i alle mulige forskellige brændinger og dimensioner – noget som vi håber, at arkitekterne kan se nye kreative muligheder i, siger han.

Det er ikke kun i renoveringsprojekter, at Sto Danmarks facadesystem har sin berettigelse. Virksomheden har allerede leveret til flere nybyggerier, hvor efterspørgslen fra arkitekterne lige nu går i retning af meget lange tegl. Det er blandt tilfældet på Østre havn i Aalborg, hvor A. Enggaard, Friis & Moltke og Niras netop nu er i gang med at opføre et nyt kontorhus. Her leverer Sto Danmark i alt 5.500 kvadratmeter facader med støvbrændte sten i formatet 400x35x14 mm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079