23948sdkhjf

G-dage gør livet surt for selvstændige

Lysten til at ansætte sæsonarbejdere svækkes, når G-dagene for kortidsansatte genindføres, viser undersøgelse. Dagpengereform hænger ikke sammen, mener A-kasse for selvstændige
Reglen om at arbejdsgivere skal betale op til tre ledighedsdage – såkaldte G- dage - for deres ansatte, hvis de bliver sagt op, svækker selvstændiges lyst til at ansætte medarbejdere – herunder sæson-medarbejdere.

Det viser en rundspørge blandt medlemmerne af Ase – en arbejdsløshedskasse, der har over 7500 selvstændige med ansatte blandt sine medlemmer.

Godt 62 pct. af de selvstændige siger, at G-dagene svækker deres lyst til at drive selvstændig virksomhed og rekruttere ansatte.

Rundspørgen har fået særlig aktualitet nu.

I den dagpengereform, som Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, er enige om, får arbejdsgivere nemlig fremover pligt til at betale to ledighedsdage for alle deres ansatte.

Som led i beskæftigelsesreformen i fjor, besluttede Folketinget ellers at G-dagene helt skulle udfases ved korttidsansættelser under tre måneder.

”Det er mærkeligt at politikerne nu genindfører G-dagene ved kortidsansættelser. Et af formålene med den nye dagpengereform var jo netop at stimulere de lediges incitament til at tage korte jobs. I stedet straffer man de arbejdsgivere, der udbyder korte jobs. Det hænger slet ikke sammen”, siger adm. direktør i Ase, Karsten Mølholm Jensen, til Industrinyt Idag.dk.

Forliget om ændring af dagpengereformen kræver også godkendelse fra Det Konservative Folkeparti, der var med i aftalen fra i fjor om at beskæftigelsesreformen, som indeholdt lempelsen af G-dage- ordningen.

De konservative har protesteret over, at man genindfører G-dagene. Beskæftigelsesminister Jørgen Nergaard Larsen (V) har sagt, at han nu vil gå i dialog med de konservative.

Genindførelsen af to G-dage bidrager til finansiereingen af den nye dagpenge-ordning med 10 mio. kr. De nuværende regler indebærer, at arbejdsgivere betaler tre g-dage ved ansættelser ud over tre måneder.
”Det er ikke pengene, men det administrative besvær og besværliggørelsen af virksomhedsdriften, der betyder noget i den her sammenhæng. Medlemmerne alterantiv til korttidsansættelser er at arbejde endnu mere selv”, siger Karsten Mølholm Jensen.

Dansk Arbejdsgiverforening har accepteret tilbagerulningen af G-dage-lettelsen, selvom foreningen er imod G-dage. Det er sket som led i en accept af den samlede finansieringsramme for reformen.

G-dagene er i sin tid indført for at modvirke, at arbejdsgivere udnytter dagpengesystemet til kortidsansætttelser – f. eks indenfor fiskeindustrien. Men den problematik er ifølge Dansk Arbejdsgiverforening forældet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111