23948sdkhjf

Grønne ambitioner søger mage

På Building Green vil Næstved Kommune finde virksomheder, der deler ambitionerne om upcycling og grønt byggeri.
Under navnet "Ressource City" er Næstved Kommune i fuld gang med at transformere den gamle havne- og industriby til en frontløber for genanvendelse og grøn industri.

Med buzzwords som ‘cirkulær økonomi’ og ‘ressourceeffektivitet’ håber kommunen at tiltrække virksomheder, der tager ansvar og ser en forretningsmulighed i at arbejde mere grønt. Og hvilket bedre sted at lede efter sådanne samarbejdspartnere, end på Building Green?

- Vi vil gerne lave en klynge af virksomheder, der arbejder med genanvendelse. Derfor håber vi at få kontakt med folk, der tænker på samme måde som os, og som kunne tænke sig at være med i det. Vi skal vise, hvem vi er, og møde nogle folk, siger Sara Vergo, sekretariatsleder for Ressource City.

Hjemme i gammel papirmølle
Projektet tager udgangspunkt omkring den gamle papirfabrik Maglemølle, der står som et vartegn på Næstveds førhen blomstrende industri. Men i stedet for at lade den gamle fabrik få til grunde, eller omdanne den til boliger, som der er så populært i disse år, så har Ressource City en anden idé til at puste liv i området igen:

- Den gamle kraftcentral er en stor signaturbygning, som har forbrændt mange tons kul i årenes løb, for at varme området op. Den ligger tom nu, efter at den sidste produktion lukkede i 1992. Det bliver spændende at vise, hvordan man kan bruge de gamle bygninger, uden at bygge en masse om, siger Sara Vergo, og uddyber:

- Med sådan en gammel bygning fra 30’erne er det svært at leve op til moderne byggestandarder med isolering og så videre, så derfor har vi i stedet besluttet at bygge et hus i huset.

Kontorarbejdspladser og kulturelt centrum
Ved at opstille store kontor-containere på betonpiller, vil Ressource City skabe kontorarbejdspladser, både for projektets eget sekretariat, men også for innovation og iværksætteri for for eksempel PhD-studerende.

Selve de store haller forbliver uopvarmet som et semi-uderum, der kan bruges af offentligheden. Det skal være med til at skabe liv i det gamle industriområde.

Byggebranchen et oplagt mål
Byggebranchen er ifølge Sara Vergo en oplagt samarbejdspartner for et projekt som Ressource City:

- Vi kan se, at materialer bliver mere og mere værd, og dermed bliver affaldet også mere værd. Det bliver nødvendigt at genanvende mere, for at spare og tjene penge. Og byggebranchen er en af de brancher, hvor der kasseres rigtig mange materialer hvert år. Så det kan give god mening, at man tænker i, hvordan materialerne kan bruges på andre måder, for eksempel til at skabe nye materialer. På den måde kan man spare penge og også spare på miljøet, samtidig med, at det kan indgå i en CSR-profil. Så det kan gavne på flere bundlinjer.

Gratis rådgivning og ressourcetjek
Helt lavpraktisk vil kommunen hjælpe interesserede virksomheder, der gerne vil være innovative på det grønne område, med et ressourcetjek og gratis rådgivning. Både dem, der allerede er igang med at tænke i cirkulær økonomi, og dem, der gerne vil blive bedre til det i fremtiden. En gennemgang af virksomheden skal klarlægge, hvad man har af overskudsprodukter, og hvordan man kan udnytte det bedst muligt, og om andre kan drage nytte af det.

- Og så kunne det også være en mulighed for iværksættere, der har brug for at komme ud over rampen med deres ide, og som mangler et sted at udvikle den, slutter Sara Vergo.

Fakta: Hvad er Ressource City?
Næstveds Ressource City skal samle genanvendelsesvirksomheder, iværksættere og uddannelsesinstitutioner. Disse virksomheder skal skabe nye produkter, grønne jobs og samtidig være med til at løse ressourceproblemer gennem blandt andet upcycling af affaldsmaterialer. Målet er, at mindst 10 virksomheder bliver etableret, og at mere end 100 nye arbejdspladser bliver oprettet i projektets tre-årige periode.

Artiklen er en del af temaet Building Green 2015.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109