23948sdkhjf

Nye vinduer og døre sparer på energiforbruget

Det kan være en sand jungle at finde hoved og hale i, hvordan man sparer på energiforbruget og sænker udledningen af CO2. Men det behøver ikke være så svært, for mange husejere kan nemlig opnå betydelige besparelser ved at skifte til energirigtige vinduer og døre.
Nye vinduer og døre spiller en vigtig rolle, når energiforbruget skal sættes ned. En stor del af husets varmetab sker nemlig gennem vinduerne. Faktisk lever mange danske huse ikke op til de strenge krav, der i dag stilles til vinduernes isoleringsevne. Er det længe siden boligen har fået nye vinduer, er det derfor en god ide at skifte til energirigtige døre og vinduer.

Jydsk Vindueskompagni har specialiseret sig i energiruder, som opfylder myndighedernes bestemmelser. Derfor opstiller virksomheden nu en række praktiske og anvendelige huskeregler, når ruderne skal skiftes til gavn for både miljø og økonomi.

Nye vinduer holder på varmen
Når energiforbrug og CO2-udledning skal sænkes, handler det blandt andet om at mindske varmetabet. Her spiller energiruder en vigtig rolle, fordi de er udstyret med en usynlig belægning på glasset og samtidig er isoleret med gas mellem lagene af glas.

På den måde bliver varmen i rummet i stedet for at sive ud, og der er således mange penge at spare på varmeregningen. Investeringen i nye energiruder opvejes nemlig hurtigt af et lavere varmeforbrug, så der er gode grunde til at give huset et energirigtigt løft med nye vinduer.

Slut med kulde og træk
Udover de økonomiske fordele giver energiruder også et bedre indeklima i huset. Selv ved panoramaruder og store vinduespartier er det slut med kulde og træk ved vinduerne, ligesom kuldenedfaldet bliver reduceret til et minimum.

Derfor skal indretningen ikke tage hensyn til vinduernes placering, fordi møblerne sagtens kan placeres helt op af vinduerne. Det giver langt bedre udnyttelse af gulvpladsen og åbner for livlig leg og hyggelig afslapning overalt i boligen.

Energiruder udnytter solens stråler
En anden fordel ved energiruder er muligheden for at udnytte solens stråler optimalt. Det er for eksempel oplagt at placere de store glasflader mod syd, så de optager solens varme og samtidig lukker masser af lys ind i huset.

Men alle husets vinduer kan naturligvis ikke placeres på husets sydlige side. Ved store vinduesflader, der vender mod nord eller ligger i skygge, er det en god ide at styrke isoleringen med 3-lags ruder med varmkant.

Jydsk Vindueskompagni går forrest i kampen om at nedsætte energiforbruget og reducere udslippet af CO2 med energiruder, der glæder både pengepung og miljø.

Fakta om energirigtige vinduer:
• Byggereglementet per 2008 stiller krav om, at u-værdien skal være 2,0.
• Der er skærpede krav til nybyggeri og større ombygninger, hvori der indgår store glasfacader. Her skal u-værdien være 1,5.
• Energiruder har en usynlig belægning på glasset og isolerende gas mellem lagene af glas, der gør, at varmen bliver i rummet.
• Store vinduespartier bør placeres mod syd, så de udnytter solens stråler.
• Ved store vinduesflader, der vender mod nord eller ligger i skygge, er det en god ide at styrke isoleringen med fx 3-lags ruder med varmkant.

Kilde: Jydsk Vindueskompagni

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094