23948sdkhjf

Stort konsolideringsbehov i køle- og ventilationsbranchen

Investorer er parat til at købe op indenfor køle- og ventilation. Et generationsskifte trænger sig på. Nye behov skaber stor efterspørgsel, men der er også mange kompetenceoverlab i branchen, viser analyse.
Den danske køle- og ventilationsbranche står foran en omfattende konsolidering, hvor mange virksomheder skal købes op og lægges sammen i de kommende år.

Udviklingen drives bl.a. af nye behov for køling og ventilation og et generationsskifte, der presser sig på i mange af branchens virksomheder.

En af analyse af mere end 400 virksomheder indenfor industri- og luft-filtre, køle- og klimaanlæg, udsugning, kølemontering og ventilation, viser, at indtjeningen er presset gennem de sidste fem år.

Branchen omsætter for ca. 14 mia kr. Fra 2009 til 2013 faldt branchens samlede bruttoresultat fra 2 Mia kr. til 1,5 mia. kr. Det samlede resultat før skat faldt fra 2,6 Mia kr. i 2009 til 750 mio. kr. i 2013.

Der er samlede aktiver for fem mia. kr. i branchen og en egenkapital på 1,7 mia. kr. Den består både af produktionsvirksomheder, engros-virksomheder og servicevirksomheder.

To tredjedele af branchens virksomheder er små servicevirksomheder med under fem ansatte.

Der er store udsving i indtjeningsevnen. Bedst til at tjene penge er virksomheder med mellem 21 og 50 ansatte. Her overstiger den gennemsnitlige afkastningsgrad i alle de fem år analysen omfatter ti pct. Dem mellem 11 og 20 ansatte har den ringste afkastningsgrad.

Afkastningsgraden måles ved at sammenholde det primære driftsresultat med aktivmassen og viser noget om en virksomheds evne til at skabe overskud af den kapital, der er bundet i virksomheden.

Flere investorer er ifølge virksomhedsmægler Carsten Birk Nielsen fra Virksomhedsbørsen, der står bag analysen, interesseret i at gå ind og konsolidere branchen.

En række forhold trækker i retning af konsolidering:

• Branchens mangler desuden kvalificeret arbejdskraft. Samtdig presser et generationsskifte sig på i mange virksomheder.
• Der sker en stor brancheglidning inden for de forskellige fagområder med betydelige kompetenceoverlab.
• Der opføres mange store offentlige byggerier og butikscentre i disse år, hvor der efterspørges køling og ventilation. F. eks. i dagligvareforretningers frugt og grøntafdelinger.
• Varmepumper erstatter oliefyr.
• Fjernkølingssystemer er opbygning – bl.a. i hovedstaden og stiller nye krav til branchen.

En af branchens succesrige virksomheder, Air team, i Århus er netop udbudt til salg – virksomhedens ejere, der selv har grundlagt Air Team, håber på en salgspris i nærheden af 500 mio. kr.

- Der er flere investorer som har set mulighederne i at gå ind og konsolidere, professionalisere og internationalisere køle- og ventilationsbranchen. Bl.a. er der mulighed for at eliminere kompetenceoverlab. Prøv se, hvor mange forskellige montagevogne indenfor området, der holder ved byggepladser. Der spildes megen tid på landeveje, siger Carsten Birk Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094