23948sdkhjf

Solcelletag efter harmonika-princippet

Med støtte fra Energistyrelsen og test udført af Teknologisk Institut er der udviklet et solcelletag, der også er pænt at se på
Selv de mest progressive miljøforkæmpere vil nok ikke påstå, at de traditionelle el-producerende soltage ligefrem pynter på de bygninger, de er monteret på.

Som oftest skæmmer de bygningens samlede udtryk, og de klodsede tagkonstruktioner har nok afholdt en del fra at investere i et bæredygtigt tag.

Netop det problem har været udgangspunkt for et tværfagligt konsortie af designere, ingeniører og energisagkyndige, som stillede sig den udfordring at skabe et æstetisk soltag, som samtidig skulle optimere solcellernes ydeevne.

Med støtte fra Energistyrelsen er nu lykkedes.

Fleksibel som en harmonika

Det færdige produkt, der er kommet ud af konsortiets arbejde, er et fleksibelt heldækkende system til integration af solcellepaneler på større tagflader. iRoof Solar, som produktet hedder, er et montagesystem, hvor man med standard PV-moduler kan dække hele tagfladen, så taget fremstår ensartet og pænt.

Populært sagt kan man sige, at systemet er fleksibel som en harmonika og kan strækkes ud både i højden og bredden.

På den måde undgår man en visuelt skæmmende ydre ramme med almindelig tagdækning rundt om soltaget.

Levetid på 30 år

For konsortiet har det været vigtigt, at æstetik, bæredygtighed og energibesparelser skulle hænge sammen set i et totaløkonomisk perspektiv.

For at få regnestykket til at gå op, kræver det, at man har et el-forbrug, som er relativt højt i dagtimerne også i sommerhalvåret, hvor produktionen af solenergien er størst. Med en forventet levetid på hele installationen på 30+ år, er det muligt, at reducere sin el-regning betydeligt og samtidig spare miljøet for en stor mængde CO2.

Tests udført af Teknologisk Institut har påvist, at iRoof Solars montagesystem bevirker, at solpanelerne har 3-6 grader lavere tempera-tur end almindeligt monterede solpaneler, da disse ikke er ventileret på siderne og undersiden på grund af de helt tætsiddende paneler.

kargaard
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109